Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Статус прилеглої зони скоро буде визначений

9 лютого 2010, 16:37
688
0
Реклама

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону "Про прилеглу зону України". Їм пропонується встановити поняття прилеглої зони, основи контролю над нею і виконання вимог ратифікованої ще в 1999 році Конвенції ООН по морському праву.

Згідно з положеннями законопроекту під прилеглою зоною розуміють морську смугу за межами територіального моря України, яка прилягає до нього, зовнішня сторона якої знаходиться на відстані 24 морських миль, відлічених від тих же початкових ліній, що і територіальне море України. У цій зоні українська влада може здійснювати митний, фіскальний, імміграційний і санітарний контроль. Крім того, Україна отримує усі права і обов'язки по відношенню до затонулих в прилеглій зоні археологічним і історичним об'єктам. Законопроектом пропонується введення адміністративної відповідальності за незаконні дослідження і вилучення археологічних і історичних об'єктів культурної спадщини в прилеглій зоні. Відповідні зміни передбачається внести в Кодекс України про адміністративні правопорушення і Закони "Про охорону культурної спадщини", "Про державну пограничну службу" і "Про охорону археологічної спадщини".

Слід зазначити, що статус прилеглої зони прямо не впливає на можливості здійснення в ній господарській діяльності (на відміну від вже звичного статусу виняткової економічної зони). В той же час варто мати на увазі, що у разі ухвалення Закону вітчизняні контролюючі органи отримають додаткові повноваження (зокрема, зможуть перевіряти судна, що знаходяться в цій зоні).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини