Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 жовтня Україна повністю перейшла на е-лікарняні: як це працює?

Реклама

В Україні з 1 жовтня всі заклади охорони здоров'я видаватимуть електронні лікарняні. Про це нагадали під час спільного брифінгу представники Мінцифри, МОЗ, Мінсоцполітики та ПФУ, повідомила прес-служба відомства.

"У червні цього року стартував перехідний етап запуску е-лікарняних по всій Україні. До єдиної інформаційної медичної системи за цей час вдалось підключити майже всі українські лікарні, а це близько 3 тисяч. Загалом сформували майже мільйон електронних медичних висновків", - йдеться в повідомленні.

Е-лікарняні будуть розділятися на дві частини.

  • Медичний висновок - це документ після обстеження лікаря, у якому міститься загальний діагноз. Лікар створює його у Реєстрі та завіряє його електронним підписом. Пацієнт отримає про це смс-повідомлення.

  • Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. І там формується  електронний листок непрацездатності - це саме той документ, за яким нараховуються виплати. Про це пацієнт також отримає повідомлення на телефон, вже від ПФУ. Роботодавець зможе побачити лікарняний на порталі ПФУ.

Інформацію, яка міститься в медичному висновку, підписує лікар особисто електронним підписом.

"Це означає, що медпрацівник несе повну відповідальність за дані, які він туди вносить. Спроба їх підробити - наприклад, видати лікарняний людині, що не хворіла, - може призвести до позбавлення лікаря і навіть закладу медичної ліцензії. За цим стежитимуть робітники Фонду соціального страхування", - наголосили в міністерстві.

Читайте також: МОЗ продовжив термін перехідного періоду на е-лікарняні до 1 жовтня

Е-лікарняні: відповіді на поширені запитання

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Замовляйте тестовий доступ прямо сьогодні.

Святкові знижки до Дня юриста та 30-річчя ЛІГА:ЗАКОН. Реєструйтеся на презентацію цифрових рішень LIGA360 для юристів й адвокатів НААУ - придбайте рішення зі знижкою 30%. Деталі акції за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини