Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дерегуляція трудових відносин: законопроект прийнято за основу

Реклама

Сьогодні, 21 вересня, народні обранці підтримали в першому читанні за основу урядовий законопроект № 5388 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин", повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу законів про працю, законів «Про охорону праці», «Про відпустки», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», якими передбачається спростити процедуру укладення строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу, оптимізується порядок надання роботодавцем інформації працівникові про умови, що застосовуються до трудового договору (в тому числі щодо режиму роботи і часу відпочинку, відпусток та ін.), а також у певних випадках виключити необхідність погодження з представниками професійних спілок питань припинення трудових відносин.

Змінами до Кодексу законів про працю запропоновано закріпити додаткові порівняно з чинним законодавством умови трудового договору, зокрема, пропонується встановити, що працівник і роботодавець можуть передбачити додаткові права, обов'язки і відповідальність сторін, умови матеріального забезпечення та організації праці, умови припинення договору, в тому числі дострокового.

Також запропоновано встановити, що трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк, і строковим, що укладається на визначений строк, але не більше ніж на п'ять років.

КЗпП передбачено доповнити статтею, яка містить положення щодо вичерпного переліку підстав щодо укладення строкового трудового договору, а також особливостей його припинення.

Пропонується також передбачити, що випробування не встановлюється в разі укладення трудового договору:

1) з особою, яка не досягла 18 років;

2) з вагітною жінкою;

3) строком до 12 місяців;

4) з особою з інвалідністю, направленою на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;

5) в інших випадках, передбачених законом.

У статті 36 КЗпП запропоновано розширити перелік підстав припинення трудового договору, доповнивши новим пунктом 8: додаткові підстави, передбачені контрактом або строковим трудовим договором, укладеним у письмовій формі.

Крім передбачених статтею 40 Кодексу підстав звільнення працівника з ініціативи власника, пропонується передбачити нову підставу «у зв'язку з припиненням повноважень посадових осіб юридичних осіб, що діють на основі приватної власності».

Статтю 39-1 КЗпП, де визначено підстави продовження дії строкового трудового договору, запропоновано доповнити положеннями, якими передбачити: якщо трудовий договір, укладений на визначений строк, укладається з працівником повторно (два і більше разів) і перерва між звільненням та прийняттям на роботу становить менше двох тижнів, трудовий договір вважається продовженим на невизначений строк, крім випадків укладення строкового трудового договору, передбачених пунктами 1 - 11 частини першої статті 23-1 Кодексу. Продовження трудових відносин для завершення виконання роботи, визначеної строковим трудовим договором, не вважається продовженням дії трудового договору на невизначений строк.

З Кодексу законів про працю пропонується виключити статті 43 та 43-1, які регулюють питання розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу за попередньою згодою виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) чи без обов'язкового інформування виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Проектом також передбачено врегулювати питання матеріальної відповідальності працівників, притягнення працівника до матеріальної відповідальності в повному розмірі, умов трудового договору щодо повної матеріальної відповідальності, розміру прямої дійсної майнової шкоди та порядку її відшкодування, а також колективної матеріальної відповідальності.

Стежите за змінами трудового законодавства? У системі LIGA360: HR-Менеджер можна налаштувати автоматичні сповіщення для будь-яких НПА та свіжих новин з кадрової теми. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Матеріальна відповідальність працівника: кого і як можна притягнути?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини