Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Купівля-продаж майнових прав на квартири: чи виникає об'єкт оподаткування ПДВ

Реклама

Відповідно до пп. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено зазначеним підпунктом.

У цьому підпункті перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

  • першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

  • перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Майнові права на об'єкт інвестування є правом на одержання у власність об'єкта інвестування в майбутньому (після прийняття об'єкта інвестування в експлуатацію).

Після прийняття об'єкта інвестування в експлуатацію продавець зобов'язується передати підприємству-покупцю готовий об'єкт інвестування за відповідним актом приймання-передачі. Майнові права підприємства-покупця після прийняття об'єкта інвестування в експлуатацію реалізуються шляхом набуття права власності на об'єкт інвестування, оформлення та реєстрації платником податків - покупцем відповідних правовстановлюючих документів на цей об'єкт. Отже, у цьому випадку операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця - забудовника об'єкта житлового фонду для цілей оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %.

Таким чином, оскільки відповідно до пп. 197.1.14 п. 197.1 ст. 197 Податкового кодексу операції з постачання майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця - забудовника об'єкта житлового фонду в цілях оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 %, то операції з подальшого постачання майнових прав на таке нерухоме майно (квартири) звільняються від оподаткування ПДВ згідно із зазначеним підпунктом.

Відповідне роз'яснення надали фахівці Головного управління ДПС у Львівській області.

Потрібна допомога із податковою декларацією чи звітом з ЄСВ? Скористайтеся Liga:REPORT. Онлайн-сервіс звітності має актуальні шаблони, нагадає про сплату податків та подачу звітів. А підказки й чат-підтримка нададуть впевненості у поданих даних. Придбайте річний доступ до Liga:REPORT прямо зараз, всього за 337 грн.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини