Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Особа, яка не визнала вини, може бути звільнена від кримінальної відповідальності: ВС

Реклама

Невизнання підозрюваним, обвинуваченим вини у вчиненні кримінального правопорушення не є правовою підставою для відмови в задоволенні клопотання сторони кримінального провадження щодо такого звільнення, якщо є згода цих осіб на звільнення від кримінальної відповідальності у передбачених законом випадках, а також за умови, що суд роз'яснив їм суть підозри чи обвинувачення, підстав звільнення від кримінальної відповідальності та права заперечувати проти закриття кримінального провадження.

Про це йдеться в постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду у справі № 552/5595/18 від 29 липня 2021року, повідомила прес-служба ВС.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням.  Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Спробуйте безкоштовний тест прямо зараз.

Згідно зі статтями 284­-288 КПК України підставами для звільнення особи від кримінальної відповідальності при розгляді справи в суді є:

  • наявність норми кримінального закону, яка передбачає таке звільнення;

  • клопотання сторони кримінального провадження про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності;

  • згода обвинуваченого на закриття кримінального провадження на цих підставах.

Ці умови є правовою підставою для прийняття судом рішення про звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності. Визнання підозрюваним, обвинуваченим своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення як обов'язкової умови такого звільнення кримінальним процесуальним законом не передбачено.

Передбачений законом інститут звільнення підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності не пов'язує такого звільнення з визнанням ними своєї вини у вчиненні злочину.

Усі рішення українських судів доступні в системі VerdictumPRO. Отримуйте доступ до бази із 94 млн судових справ із можливостями аналітики. Замовте VerdictumPRO окремо, або ще із 50 цифровими інструментами у складі LIGA360:Юрист.

Читайте також: Верховний Суд визнав роздруківки з Viber допустимим доказом

Верховний Суд вказав, що не є належним доказом сплати судового збору

ВС роз'яснив, чи є допустимим доказом у кримінальному провадженні відеозапис, наданий свідком за власною ініціативою

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини