Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Ми уже розповідали на сторінках платформи ЛІГА:ЗАКОН, як Мін'юст перетворюється на ефективний центр формування правової політики у сферах, за які відповідає Директорат правосуддя та кримінальної юстиції, презентували ідеальну модель розробки проєктів нормативно-правових актів, про що писали в засобах масової інформації.

Нагадаємо, що ідеальна модель розробки проєктів нормативно-правових актів (НПА), виходячи з системного аналізу діючого законодавства, виглядає наступним чином:

а) моніторинг, тобто: 1) пошук проблем правового регулювання, які необхідно вирішити; 2) ґрунтовний аналіз виявлених проблем шляхом аналізу міжнародного досвіду, статистичних даних, судової практики та наукових матеріалів, проведення опитування та консультацій; 3) вибір оптимального варіанту вирішення проблеми;

б) розробка на підставі моніторингу проєкту НПА.

Розкривши читачам теоретичні засади розробки НПА, ми підготували цикл статей про наші найбільш значимі розробки, які, на наш погляд, становлять інтерес як для суспільства загалом, так і для юридичної спільноти зокрема.

Статті ми готували таким чином, щоб відобразити у них зазначену вище ідеальну модель розробки проєкту НПА.

У циклі ми презентуємо статті щодо:

· самоврядування судових експертів;

· скасування мораторіїв на примусове виконання рішень суду;

· впровадження інституту медіації;

· удосконалення системи покарань та створення умов для зниження рецидивної злочинності;

· вирішення деяких питань кримінальної і адміністративної юстиції, нормативно-правове регулювання яких суперечить практиці Європейського суду з прав людини;

· створення правосуддя, дружнього до дитини.

Будемо вдячні за ваші коментарі та пропозиції, які просимо надсилати на електронну адресу: justice@minjust.gov.ua. В назві листа необхідно вказати тему статті для ідентифікації і систематизації отриманої інформації.

Також просимо при висловленні пропозицій посилатись на міжнародний досвід, статистичні дані, судову практику та наукові матеріали за їх наявності.

Статті ми розміщуватимемо щотижня.

А розпочинаємо ми цикл зі статті, присвяченій самоврядуванню судових експертів - теми, яка має надважливе значення для «приватної» експертної спільноти, яка наразі переживає бурхливий процес свого становлення і самоідентифікації.

Олександр Олійник

Директор директорату правосуддя та кримінальної юстиції, к.ю.н., заслужений юрист України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини