Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президентський законопроект про деолігархізацію пройшов перше читання

Реклама

1 липня Парламент підтримав представлений Міністром юстиції Денисом Малюською президентський законопроект № 5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов`язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» у першому читанні.

За відповідне рішення проголосувало 275 народних депутатів, повідомляє прес-служба Мін'юсту.

За словами Міністра юстиції, законопроект визначає критерії, за якими особа вважається такою, що має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті, тобто є олігархом.

«Всього є чотири ознаки, за якими визначатиметься, чи є та чи інша особа олігархом. Для того, щоб особа була визнана олігархом, достатньо трьох з чотирьох підстав», - зазначив очільник Мін'юсту.

Також відповідно до законопроекту запропоновано створити Реєстр олігархів і визначити порядок включення осіб до Реєстру та наслідки такого включення. Рішення про включення до цього Реєстру прийматиме Рада національної безпеки і оборони. Міністр зауважив, що РНБО може прийняти таке рішення за поданням будь-якого члену РНБО, Кабінету Міністрів, СБУ, Нацбанку або Антимонопольного комітету.

«Внаслідок прийняття рішення про включення особи до Реєстру олігархів встановлюються обмеження для таких осіб. Обмеження включають заборону фінансування політичних партій, пряму або опосередковану, заборону участі у великій приватизації, подання декларацій, а також обов'язкове декларування топ-чиновниками контактів з олігархами або їх представниками», - заявив Денис Малюська.

Крім цього, законопроект визначає правові підстави для прийняття рішення про виключення осіб з Реєстру олігархів та встановлює, що у разі його прийняття закон діятиме протягом 10 років з дня набрання ним чинності.

Детальніше про зазначену законодавчу ініціативу можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

Перевірити, чи є особа в санкційних списках, найпростіше з LIGA360. Система надає інформацію з державних реєстрів про всіх громадян України. Замовляйте LIGA360 просто сьогодні та захистіться від сумнівних бізнес-зв'язків.

Читайте також:

Завдаток чи аванс: ВС роз'яснив різницю

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини