Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада обмежила обіг пластикових пакетів на території України

Реклама

Сьогодні, 1 червня 2021 року, народні обранці прийняли Закон (проект № 2051-1) "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Документом забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Ця заборона не поширюється на:

- біорозкладні пластикові пакети;

- надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

«Законопроект робить виключення для пластикових пакетів, обмежених розмірами 25x345х450 міліметрів, що використовуються для пакування м'яса, риби, продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Їх заборона планується після 2023 року, коли ринок зможе запропонувати альтернативні варіанти», - роз'яснив Андрій Мальований, Голова Державної екологічної інспекції.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу.

Законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Також визначено відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів у вигляді штрафів та порядок їх накладення:

- за порушення норми щодо заборони розповсюдження пластикових пакетів передбачена відповідальність у розмірі від п'ятисот до однієї тисячі НМДГ (від 8500 до 17000 грн.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч НМДГ (17000 до 34000 грн.);

- за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від ста до двохсот НМДГ (від 1700 до 3400 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення - у розмірі від двохсот до п'ятисот НМДГ (від 3400 до 8500 грн).

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім частини першої статті 2 та абзацу другого частини другої статті 6, які вводяться в дію через дев'ять місяців з дня опублікування цього Закону.

Економте свій час на всіх етапах договірної роботи. Новий функціонал Contractum в LIGA360 повністю автоматизує процес - від підготовки договорів до виконання угод. Замовте безкоштовний тест-драйв LIGA360: Юрист з договірною роботою прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини