Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні планують розширити повноваження приватних виконавців

Реклама

20 травня народні депутати прийняли в першому читанні за основу урядові законопроекти № 4330, 4331, 4532, що стосуються розширення повноважень приватних виконавців.

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

1. Законопроект № 4330 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців"

У проекті запропоновано внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства та Закону «Про виконавче провадження», якими розширюються повноваження приватних виконавців.

Зокрема, передбачено надати їм повноваження щодо виконання рішень, за якими сума стягнення не перевищує 100 000 гривень або еквівалента суми в іноземній валюті з боржника, яким є державні та комунальні підприємства, установи, організації, юридичні особи, частка держави у статутному капіталі яких перевищує 25 відсотків та/або які фінансуються виключно за кошти державного або місцевого бюджету; юридична особа, примусова реалізація майна якої заборонена відповідно до закону; діти або фізичні особи, які визнані недієздатними чи цивільна дієздатність яких обмежена; щодо примусового виконання рішень адміністративних судів про стягнення адміністративних штрафів.

Змінами до КАСУ приватним виконавцям запропоновано надати право звертатися до суду за роз'ясненням судового рішення, за відстроченням чи розстроченням виконання судового рішення тощо.

Законопроектом передбачається поступове зрівняння повноважень приватних і державних виконавців, тому пропонується запровадження таких змін з дня внесення до Єдиного реєстру приватних виконавців України відомостей про 1000 осіб, які розпочали діяльність приватного виконавця, але не пізніше 1 січня 2024 року.

2. Законопроект № 4331 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо розширення повноважень приватних виконавців"

Законопроект спрямований на розширення переліку рішень, які виконуватимуться приватними виконавцями.

Проектом пропонується розширити повноваження приватних виконавців щодо примусового виконання ними постанов у справах про адміністративні правопорушення та встановити, що постанова про накладення адміністративного стягнення виконується не тільки уповноваженим на те органом, а й приватним виконавцем, зокрема, у разі несплати правопорушником штрафу у встановлений законом строк.

Відповідні зміни передбачено внести до статей 300, 308 Кодексу про адміністративні правопорушення.

3. Законопроект № 4532 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил"

Законопроектом пропонується встановити, що:

- орган доходів і зборів, який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил, виконує її самостійно або через орган державної виконавчої служби чи приватного виконавця (а не самостійно або через державного виконавця, як передбачено чинною нормою);

- якщо штраф не буде сплачено в строки, встановлені ст. 539 Митного кодексу, постанова органу доходів і зборів або суду (судді) надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби або приватного виконавця в установленому законом порядку (а не до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи порушника або за місцезнаходженням його майна, як передбачено чинною нормою).

Відповідні зміни передбачено внести до Митного кодексу.

Стежити за змінами законодавства легко в LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що надає доступ до актуальної бази законодавства й законопроектів, надсилає сповіщення про зміни у них. А ще ви отримаєте роз'яснення експертів до НПА. Оцініть переваги LIGA360, замовивши тестовий доступ.

Читайте також:

Депутати мають намір дерадянізувати законодавство України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини