Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Договір дарування: у чому особливості та чи можна його розірвати

Реклама

Даруючи значну суму грошей, квартиру, будинок, земельну ділянку чи інші цінні презенти, необхідно подумати про правовий аспект домовленостей. Одним зі способів набуття права власності є укладання договору дарування.

У Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми) роз'яснили: особливість такої угоди полягає в тому, що правочин здійснюється на безоплатній основі (не рахуючи визначеного в законі податку та коштів за послуги нотаріуса, який посвідчує документ). Таким чином, обдаровуваний стає власником цінного майна, не витрачаючи власних коштів. Нерідко у громадян виникає питання про те, чи можливо попередньому власнику повернути майно назад?

Цивільний кодекс визначає обставини, за яких договір дарування можна розірвати, зокрема:

1. Якщо обдаровуваний умисно вчинив кримінальне правопорушення проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;

2. Якщо обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, спадкоємці дарувальника мають право вимагати розірвання договору дарування;

3. Якщо обдаровуваний створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;

4. Якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

Дарувальник має право вимагати розірвання договору дарування, якщо на момент пред'явлення вимоги дарунок є збереженим. У разі розірвання - обдаровуваний зобов'язаний повернути дарунок у натурі.

Розірвання або зміна нотаріально посвідченого договору здійснюється шляхом складання окремого договору, який також підписується сторонами та посвідчується нотаріусом або в судовому порядку.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Отримайте безкоштовний 2-тижневий тест преміум-функцій LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів для захисту бізнесу. Дозволяє перевірити контрагентів, захистити нерухомість від рейдерства, автоматично сповіщає про зміни законодавства. Встигніть замовити тестовий доступ до 14 травня тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини