Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Територіальним громадам, утвореним на базі міст обласного значення, надали повноваження у сфері ДРАЦС

Реклама

На сьогоднішньому засіданні, 29 квітня, Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення права громадян на доступ до державної реєстрації актів цивільного стану у зв'язку з укрупненням територіальних громад" (законопроект № 4382).

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Інформаційне управління Апарату ВР повідомило, що Законом віднесено до органів державної реєстрації актів цивільного стану виконавчі органи всіх міських рад та відділи державної реєстрації актів цивільного стану міських управлінь юстиції всіх міст.

Відповідні зміни внесено до пунктів 2-3 ч. 1 ст. 4 Закону «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Відповідно до пояснювальної записки до законопроекту, пропонується якнайшвидше надати територіальним громадам, утвореним на базі міст обласного значення, принаймні базові повноваження у сфері ДРАЦС: реєстрацію народження, шлюбу, смерті.

Зазначається, що проблема полягає у тому, що внаслідок децентралізаційної реформи мільйонам громадян України наразі суттєво ускладнено доступ до державної реєстрації народження, шлюбу, смерті.

"Це зумовлено тим, що у законодавстві України закріплено різний обсяг повноважень у сфері ДРАЦС між різними територіальними громадами. Зокрема, виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, смерті. Відповідно міста обласного значення, в тому числі об'єднанні та укрупнені територіальні громади, що утворені на базі таких міст як шляхом добровільного приєднання, так і на підставі рішень Кабміну про затвердження територій територіальних громад не мають повноважень у сфері ДРАЦС", - йдеться в документі.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: 6 грудня набрав чинності Закон щодо реорганізації громад і районів

Слідкуйте за реєстраційними змінами нерухомості в системі SMS-Маяк. Захистіть свій бізнес від рейдерства.

Хочете діджиталізувати свою договірну роботу? Відвідайте онлайн-презентацію від провідних спеціалістів юридичного бізнесу. Встигніть зареєструватись до 18 травня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини