Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховною Радою в першому читанні ухвалений законопроект, що робить виборчкоми повноважними за відсутності більшості від їх складу

28 січня 2010, 15:43
408
0
Реклама

Парламент прийняв у першому читанні законопроект, що вносить зміни в Закон "Про вибори Президента України"зокрема, в порядок роботи виборчих комісій.

Проектом передбачається відміна ч. 4 ст. 28 Законуяка встановлює правила кворуму для засідань виборчкомів. Згідно з цими правилами засідання повноважні за наявності не менше двох третин членів. У разі прийняття документу як закону комісії стануть повноважними при будь-кому мінімальній кількості тих, що явилися на засідання і цією ж кількістю можуть бути встановлені результати виборів на виборчій дільниці. Окрім цього, планується доповнення до ст. 85 Законущо визначає порядок формування комісій у разі неподання в строк кандидатами на пост Президента кандидатур до складу комісій.

У такому разі окружні виборчі комісії будуть сформовані ЦВК за представленням голови відповідної обласної ради, а дільничні - окружним виборчкомом за уявленням міського голови, голови районної, районної в місті ради.

Крім того, документ містить зміни, що дозволяють виборчим комісіям вищого рівня діяти, підміняючи нижчі. Зараз згідно ч. 18 ст. 28 Закону виборча комісія може приймати рішення по суті віднесеного до компетенції нижчестоячої комісії питання, рішення по якому скасоване як що суперечить законодавству або прийняте з перевищенням повноважень. Згідно з проектом, вищестояща комісія зможе вирішувати віднесені до компетенції нижчестоячої комісії питання і у разі "бездіяльності" виборчкома.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини