Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист прав адвокатів в умовах карантину: РАУ затвердила рекомендації

Реклама

Рада адвокатів України затвердила рекомендації щодо захисту соціальних та професійних прав адвокатів в умовах карантину.

Про це повідомила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час презентації уніфікованих рекомендацій для судів щодо безпечної роботи в умовах карантину, зазначається на офіційному сайті НААУ.

Відповідно до прийнятих Радою адвокатів рекомендацій у разі виявлення відсутності безпечних умов адвокатської діяльності (зокрема, недотримання кількості присутніх осіб на встановлену норму кв. м у приміщенні; знаходження осіб без засобів індивідуального захисту тощо) адвокати можуть не брати участь у судових засіданнях, у слідчих діях тощо, скерувавши відповідну заяву про обставини, що несуть загрозу життю та здоров'ю. Такі дії адвоката не є порушенням Правил адвокатської етики. Відповідні пропозиції внести зміни до процесуального законодавства готуються і будуть направлені НААУ до Верховної Ради та ВРП.

РАУ також рекомендує адвокатам подавати клопотання про відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами, поточною епідемічною ситуацією в районі, де знаходиться суд або проживає чи здійснює діяльність адвокат.

"Як ми знаємо з практики, за умов неявки захисника суд може призначити іншого адвоката, і це відбувається - із системи безоплатної правової допомоги. Проте Рада адвокатів України рекомендує, що за умов карантину така практика буде тлумачитися як позбавлення права на вільний вибір захисника та порушення адвокатом, який піде в такий процес, ПАЕ", - повідомила Голова НААУ.

У рекомендаціях РАУ є і низка інших позицій, в тому числі щодо користування інструментами електронного правосуддя, до розвитку якого адвокатура наразі докладає результативні зусилля.

Лідія Ізовітова закликала не нехтувати наявними карантинними обмеженнями та медичними рекомендаціями. У цьому контексті вона нагадала, що НААУ двічі звернулася до Уряду з проханням включити адвокатів до категорій осіб, які включаються до пріоритетного переліку професій, що отримають вакцину від COVID.

Як адвокату просувати свої послуги й стежити за репутацією? З цифровим рішенням LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Тут можна створити сайт-візитку й залучати клієнтів, контролювати репутацію у публічному просторі, професійно зростати з навчальними продуктами ВША. Придбайте доступ до рішення прямо сьогодні і підвищуйте свою адвокатську експертизу з НААУ та ЛІГА:ЗАКОН.

Читайте також:

Адвокатам дозволили користуватися громадським транспортом у Києві під час локдауну за посвідченнями

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини