Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пом’якшення покарання у виді довічного позбавлення волі: проект прийнято за основу

Реклама

3 березня, депутати прийняли за основу законопроекти № 4048 та № 4049, якими пропонуються зміни щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини.

З повним текстом законопроектів зручно ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Законопроектом 4048 пропонується внести зміни, якими запроваджується механізм пом'якшення покарання у виді довічного позбавлення волі.

Зокрема, планується внести зміни до статтей 11, 18, 140 КВК, якими визначаються умови тримання осіб, яким довічне позбавлення волі замінено на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Стаття 154 КВК доповнюється новою частиною одинадцятою, якою передбачається, що засуджені до довічного позбавлення волі складають особистий план реінтеграції у суспільство та додають його до подання щодо можливості представлення до заміни невідбутої частини покарання більш м'яким.

Такий план повинен містити заходи, здійснення яких у період відбування більш м'якого покарання у виді позбавлення волі на певний строк дасть змогу засудженій особі усунути фактори, які можуть негативно впливати на утримання від вчинення повторного злочину, та докази, які свідчать про обґрунтованість перспективи реінтеграції засудженої особи у суспільство після звільнення. Адміністрація виправної колонії повинна буде брати участь у розробленні частини плану реінтеграції, яка повинна бути реалізована під час відбування більш м'якого покарання, а також подати до суду свій висновок з аналізом обґрунтованості розробленого плану для підготовки засудженої особи до звільнення.

У зв'язку із необхідністю встановлення адміністративного нагляду до осіб, які були достроково звільнені від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі, проектом Закону пропонується внести зміни до статтей 3, 4, 6 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі».

Частину першу статті 8 Кримінально-виконавчого кодексу пропонується доповнити положенням, яким закріплюється право засуджених звертатися до суду через адміністрацію установи виконання покарань із заявами про надання електронних копій матеріалів кримінального провадження (кримінальної справи) та документів, долучених до матеріалів кримінального провадження.

Прес-служба ВР повідомила, що проектом 4049, зокрема, пропонується:

- передбачити можливість заміни особі, яка відбуває покарання у виді довічного позбавлення волі, невідбутої частини покарання більш м'яким після фактичного відбування нею не менше десяти років покарання у виді довічного позбавлення волі. У такому випадку покарання у виді довічного позбавлення волі може бути замінено на покарання у виді позбавлення волі строком від п'ятнадцяти до двадцяти років (зміни до статті 82 КК);

- передбачити, що умовно-дострокове звільнення може бути застосоване після фактичного відбування засудженим не менше трьох чвертей строку покарання, призначеного судом, у разі заміни покарання у виді довічного позбавлення волі на покарання у виді позбавлення волі на певний строк (зміни до статті 81 КК);

- надати засудженим до довічного позбавлення волі, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини» відбули понад десять років призначеного судом покарання, право на заміну такого покарання покаранням у виді позбавленням волі на строк від п'яти до двадцяти років, але при цьому загальний строк такого покарання не повинен бути меншим як двадцять п'ять років (доповнення пунктом 22 Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» КК).

Не пропустіть жодної важливої події з адвокатської сфери. Рішення LIGA360: АДВОКАТ НААУ надає доступ до подій ВША НААУ, практичних кейсів, експертної аналітики, сигналізує про зміни в законодавстві й судових рішеннях. Замовте доступ до системи прямо зараз, і залучіться потужною інформаційною підтримкою НААУ та ЛІГА:ЗАКОН.

Для адвокатів - членів НААУ передбачено спеціальні умови придбання продуктів "LIGA360:АДВОКАТ НААУ", а саме - знижка в понад 50 % від звичайного прайсу на окремі продукти ЛІГА:ЗАКОН.

Замовити продукт можна на сайті.

Окрім того, до 15 березня 2021року всім діючим членам НААУ відкрито вільний доступ, який діє за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини