Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлення Цивільного кодексу: Руслан Стефанчук розповів про основні напрямки роботи

Реклама

Під час виступу на форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя» Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розповів про передумови, основні напрямки та очікувані результати рекодифікації цивільного законодавства України.

Про це повідомила прес-служба Апарату ВР з посиланням на Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради.

За словами пана Стефанчука, спершу при Міністерстві юстиції було створено робочу групу, яка працювала над рекодифікацією цивільного законодавства, що регулює відносини «особа» - «особа».

«До неї увійшли відомі цивілісти, які все своє життя займаються цивільним правом, і практики. Разом ми створили проект Концепції оновлення Цивільного кодексу України. На базі цієї Робочої групи була сформована відповідна робоча група при Парламенті України, до якої увійшли науковці, практики та фахові парламентські юристи. Ми сформували та виклали в проекті Концепції загальне бачення того, що потрібно змінити в цивільному законодавстві», - повідомив політик.

Читайте також: Рекодифікація цивільного законодавства: для обговорення розміщено проект Концепції оновлення ЦК

Руслан Стефанчук розповів про основні напрямки роботи над проектом Концепції оновлення Цивільного кодексу України.

«Насамперед, серйозних змін зазнає Книга перша, яка регламентує загальні положення Цивільного кодексу України. Ми запропонували визнати таким, що втратив чинність, Господарський кодекс України, оскільки він не відповідає параметрам актів, які регулюють підприємницькі відносини, що за своєю природою є, передусім, приватноправовими. Також висловили пропозицію розширити перелік об'єктів цивільних прав, зважаючи на розвиток цивільного обороту та появу в ньому невідомих на момент створення Цивільного кодексу України об'єктів. Ми намагались визначитися з питаннями строків позовної давності. Насамперед, перспективним є повернення триваліших строків позовної давності для правочинів, які визнані нікчемними. Положення оновленого Цивільного кодексу України також повинні забезпечувати повноцінне функціонування відносин у сфері електронної комерції, смартконтрактів, веббанкінгу та враховувати сучасні тренди цифрової економіки», - роз'яснив пан Стефанчук.

Певні зміни заплановано внести й до Книги другої Цивільного кодексу «Особисті немайнові права».

«Зокрема, ми запропонували розширити суб'єктів, «укрупнити» та конкретизувати особисті немайнові права, розширити права, які стосуються безпеки фізичної особи, посилити права на приватність і захистити права на персональні дані. У Європі прийнятий GDPR (Загальний регламент про захист даних), і ми б хотіли імплементувати деякі його положення в цивільне законодавство України», - пояснив Перший заступник Голови ВР.

Перший віцеспікер Парламенту розповів про цілу низку підходів, які стосуються оновлення Книги третьої «Речове право», з урахуванням досвіду вітчизняних і зарубіжних кодифікацій та збільшення кола «речових» питань. Зокрема, крім зазначених у чинному Кодексі видів права на чуже майно - сервітут, емфітевзис та суперфіцій, пропонується передбачити такі види обмежених речових прав, як: узуфрукт, речові обтяження нерухомості, переважне право купівлі земельних ділянок, речове право очікування.

Також, за словами пана Стефанчука, суттєвих змін зазнає і Книга четверта Цивільного кодексу «Право інтелектуальної власності».

«Інтелектуальна власність - це, мабуть, єдиний максимально інтернаціоналізований об'єкт. Сьогодні власність може виникнути в Сполучених Штатах Америки, а користування нею за допомогою одного кліка мишки отримує весь світ. Тому інакше будуть викладені підходи до окремих об'єктів інтелектуальної власності, враховуючи те, що їх кількість збільшена і вони абсолютно по-іншому трактуються у світовому просторі», - зауважив Перший віцеспікер Парламенту.

Найбільша Книга п'ята Цивільного кодексу «Зобов'язальне право» також зазнає суттєвих трансформацій.

«Ми пропонуємо імплементувати до національного законодавства нові договірні конструкції, які наразі відсутні у Цивільному кодексі України, але добре зарекомендували себе в цивільних кодексах інших держав. Водночас доцільно розглянути виключення з Цивільного кодексу України деяких інститутів зобов'язального права, які збереглися з часів функціонування адміністративно-командної економіки. Значних змін зазнає й Книга шоста Цивільного кодексу України «Спадкове право». Ми будемо вводити новації, які вже випробували себе в цивілізованих країнах», - розповів політик.

Крім цього, за словами Руслана Стефанчука, буде вирішуватися питання включення до Цивільного кодексу України питань, пов'язаних із міжнародним приватним та сімейним правом.

«Наша ідея - не просто створити єдиний кодекс приватного права, а зробити так, щоб Цивільний кодекс України став супермаркетом правових можливостей. Щоб будь-який громадянин міг безперешкодно звернутися до положень Цивільного кодексу України й обрати для себе необхідну опцію правових відносин, яка б була максимально захищена державою. Наша задача - забезпечити якість цієї правової конструкції і її відповідне закріплення на рівні цивільного законодавства», - наголосив Перший віцеспікер Парламенту.

Усі відповіді для роботи адвоката - в одному цифровому рішенні. Інноваційний продукт LIGA360: АДВОКАТ НААУ поєднує 30-річний досвід у розробці IT-продуктів компанії ЛІГА:ЗАКОН та експертизу НААУ в організації адвокатської діяльності та підвищенні професійних стандартів адвокатури. Нове цифрове рішення включає повний комплекс інструментів для ефективного вирішення професійних задач. Спробуйте всі переваги LIGA360: АДВОКАТ НААУ, замовивши тестовий доступ. Якщо ви чинний член НААУ, скористайтеся вільним тестовим доступом до 15 березня.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте в системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини