Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: законопроект прийнято за основу

Реклама

Сьогодні, 3 березня, на засіданні ВР за основу прийнято законопроект №3711-д "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України".

Статус та склад ВККС

Законопроектом пропонується, що ВККС буде складатись з 16 членів, 8 з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України буде вважатися повноважною за умови призначення до її складу не менше 11 членів.

У разі закінчення строку повноважень члена ВККС, внаслідок чого Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважатиметься неповноважною, такий член Комісії продовжує виконувати свої повноваження до дня призначення на його посаду іншої особи, але не більше шести місяців.

Вимоги до члена ВККС

Членом ВВКС зможе бути громадянин України, який:

  • володіє державною мовою;

  • має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15;

  • відповідає критеріям доброчесності, професійної компетентності;

  • за своїми моральними якостями здатний виконувати повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Член ВККС має дотримуватись політичної нейтральності, не може належати до політичних партій, професійних спілок, брати участь у будь-якій політичній діяльності.

Порядок проведення конкурсу та призначення на посаду члена ВККС

Призначення на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України буде здійснюватись Вищою радою правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Конкурс на зайняття посади члена ВККС будуть здійснювати в два етапи:

1) перевірка Конкурсною комісією з питань доброчесності документів, поданих кандидатами на посаду члена ВККС, та відбір кандидатів, які найбільше відповідають критерію доброчесності;

2) перевірка Вищою радою правосуддя відібраних Конкурсною комісією з питань доброчесності кандидатів на посаду члена ВККС на їх відповідність критерію професійної компетентності.

Конкурсна комісія з питань доброчесності

До складу Конкурсної комісії з питань доброчесності увійдуть:

1) три особи з числа суддів або суддів у відставці, запропоновані Радою суддів України;

2) три особи, запропоновані відповідно Радою прокурорів України, Радою адвокатів України, Національною академією правових наук України в особі Президії.

Кандидатами на посаду члена Конкурсної комісії з питань доброчесності повинні бути особи, які мають бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, відповідають критеріям доброчесності та професійної етики, є правниками із визнаним рівнем компетентності.

Строк повноважень члена Конкурсної комісії з питань доброчесності становитиме чотири роки з дня призначення.

У випадку прийняття, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування

Читайте також: Відновлення роботи ВККС, "суд в смартфоні", суд присяжних: Президент розповів про судову реформу

Адвокати-члени НААУ отримали ексклюзивний цифровий продукт. LIGA360: АДВОКАТ НААУ - це доступ до кабінету і подій ВША НААУ, новини й експертна аналітика, повна база законодавства й судових рішень, інструменти для просування адвокатських послуг та подання звітності. Замовте доступ до системи прямо зараз.

Для адвокатів - членів НААУ передбачено спеціальні умови придбання продуктів "LIGA360:АДВОКАТ НААУ", а саме - знижка в понад 50 % від звичайного прайсу на окремі продукти ЛІГА:ЗАКОН.

Замовити продукт можна на сайті.

Окрім того, до 15 березня 2021року всім діючим членам НААУ відкрито вільний доступ, який діє за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини