Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будинку, споруди: роз'яснення ВС

Реклама

Верховний Суд роз'яснив принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будинку, споруди. Про це повідомила прес-служба ВС.

Відповідну постанову у справі № 318/1274/18 ВС прийняв 20.01.2021. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут. В окремому розділі системи ви зможете ознайомитись із усіма правовими правовими позиціями ВС.

Суть справи: місцевий суд, з рішенням якого погодився суд апеляційної інстанції, відмовив у задоволенні позову про визнання права власності на земельну ділянку за набувальною давністю, оскільки позов пред'явлено до неналежної особи - сільської ради, ліквідованої внаслідок об'єднання територіальних громад, а належним відповідачем є міська рада, до якої перейшли права згаданої сільради.

Колегія суддів Цивільного суду ВС скасувала попередні судові рішення та направила справу на новий розгляд до суду першої інстанції, навівши такі правові обґрунтування.

Згідно із частинами 3 та 4 ст. 8 Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад» ОТГ є правонаступником усього майна, прав та обов'язків територіальних громад, що об'єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою.

Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі ОТГ, є правонаступником прав та обов'язків усіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об'єдналися.

Пред'явлення позову до неналежного відповідача не є підставою для відмови у відкритті провадження у справі. У такому випадку за результатами розгляду справи суд відмовляє в позові до неналежного відповідача та приймає рішення по суті заявлених вимог щодо належного відповідача.

Стосовно принципу єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будинку, споруди

Обґрунтовуючи вимоги, позивач, серед іншого, послався на ст. 120 ЗК, яка регулює перехід права на земельну ділянку у разі набуття права на жилий будинок, будівлю або споруду. Він зазначив, що з 4 червня 2002 року є власником подарованого йому житлового будинку, а земельна ділянка під ним все ще значиться у власності померлої особи, від якої дарувальник успадкував будинок. 

У ч. 1 ст. 120 ЗК в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин (15 січня 2002 року), було передбачено, що при переході права власності на будівлю і споруду право власності на земельну ділянку або її частину може переходити на підставі цивільно-правових угод.

Разом із тим при відсутності окремої угоди щодо земельної ділянки при переході права власності на об'єкт нерухомості слід враховувати, що зазначена норма закріплює загальний принцип цілісності об'єкта нерухомості, спорудженого на земельній ділянці, з такою ділянкою (принцип єдності юридичної долі земельної ділянки та розташованих на ній будинку, споруди).

Враховуючи цей принцип, слід зробити висновок, що земельна ділянка слідує за нерухомим майном, яке придбаває особа, якщо інший спосіб переходу прав на земельну ділянку не визначено умовами договору чи приписами законодавства.

Тобто за загальним правилом, закріпленим у ч. 1 ст. 120 ЗК, особи, які набули право власності на будівлю чи споруду, стають власниками земельної ділянки на тих самих умовах, на яких вона належала попередньому власнику.

Читайте також: Автоматичний перехід прав на землю при переході права власності на нерухомість: прийнято Закон

Забезпечити захист нерухомого майна та земельних ділянок від несанкціонованої зміни власника у період кризи можливо! Довірте це сервісу SMS-Маяк, який проінформує користувачів про зміни статусу об'єктів нерухомого майна. Поставити на моніторинг зараз

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини