Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

7 ознак наявності трудових відносин: Уряд схвалив законопроект

Реклама

Уряд схвалив законопроект «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності», повідомляє Урядовий портал.

«Уряд продовжує трудову реформу та активно працює над удосконаленням законодавства про працю. Збільшення кількості офіційно оформлених працівників шляхом легалізації трудових відносин сприятиме забезпеченню їх соціальних потреб та економічному зростанню України», - зазначив Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко.

У документі передбачено визначення на законодавчому рівні поняття трудових відносин і запровадження принципу презумпції їх наявності.

У законопроекті визначається 7 ознак наявності трудових відносин:

- виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням і під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;

- здійснення регулювання процесу праці, що носить постійний характер і не передбачає встановлення особі конкретного визначеного результату за певний період;

- виконання роботи на визначеному або погодженому з особою, в інтересах якої виконуються роботи, робочому місці з дотриманням встановлених нею правил внутрішнього трудового розпорядку;

- організація умов праці, зокрема, надання обладнання, інструментів, матеріалів, робочого місця, особою, в інтересах якої виконуються роботи;

- систематична виплата особі, яка виконує роботу, винагороди;

- встановлення особою, в інтересах якої виконуються роботи, тривалості робочого часу та часу відпочинку;

- відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов'язаних з виконанням роботи, особою, в інтересах якої виконується робота.

При цьому робота може бути визнана такою, що виконується в межах трудових відносин, якщо наявні принаймні три з перерахованих ознак. У такому разі сторони зобов'язані укласти трудовий договір, а працівник має бути забезпечений необхідним соціальним пакетом, зокрема, відпустками, лікарняними, наявністю гарантій і компенсацій щодо збереження місця роботи.

Також документом врегульовано питання правонаступництва у трудових відносинах та процедура попередження працівників про відповідні зміни. Зазначається, що це зробить процес передачі бізнесу або організації новому власнику більш прозорим і зрозумілим для колективу та посилить правовий захист працівників від незаконного звільнення.

Як упоратися з кризою та захистити свій бізнес? Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексне антикризове рішення для бізнесу LIGA360, яке допомагає об'єднати команду для управління ризиками та організувати ефективну роботу спеціалістів у режимі карантину. Замовляйте безкоштовний тест прямо зараз і будьте на крок попереду зовнішніх загроз.

Читайте також:

В Україні врегулюють дистанційну та надомну роботу: прийнято Закон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини