Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк рекомендує реструктуризувати кредити позичальників

Реклама

Національний банк ухвалив комплекс антикризових заходів для підтримки банківського сектору та економіки на час запроваджених обмежувальних заходів, у тому числі посиленого карантину (з 8 до 24 січня 2021 року). Про це нагадали на сайті НБУ.

Відповідні заходи передбачені постановою Нацбанку №160 "Про затвердження Правил роботи банків України у зв'язку з установленням карантину та запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів із метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 і внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 21 грудня 2020 року, яка набрала чинності 22 грудня.

Читайте також: Арешт зарплатних рахунків: підстави накладення і порядок зняття

Щодо реструктуризації кредитів

Банкам рекомендовано реструктуризувати кредити позичальників, які зазнали фінансових труднощів від запровадження обмежувальних заходів та не можуть обслуговувати кредити. Банкам дозволено не поширювати окремі ознаки дефолту на кредити, які будуть реструктуризовані:

  • до 30 квітня 2021 року (включно) для боржників - фізичних осіб;

  • до 31 травня 2021 року (включно) - для боржників - юридичних осіб.

Банки не мають встановлювати комісії за реструктуризацію.

Нацбанк рекомендує проводити рекструктуризацію дистанційно. Для її проведення позичальники - юридичні особи мають надати підтвердження фактів зниження доходів чи зупинення роботи. Банки застосовують до середнього та великого бізнесу індивідуальний підхід під час реструктуризації з урахуванням звітності та перспектив відновлення, до фізичних осіб - оцінку на портфельній основі (окрім іпотечного та автокредитування).

Також у частині реструктуризації заборгованості виробників "зеленої" електроенергіії банкам дозволено не застосовувати окремі ознаки дефолту, якщо реструктуризації будуть проведені до 30 квітня 2021 року(раніше - до 28 лютого).

Візьміть участь у вебінарі на тему "Податкова оптимізація - бухгалтерські та юридичні рішення", детальніше тут.

Щодо управління проблемними активами

Банки мають право визначити та установити в стратегії управління проблемними активами цільовий рівень непрацюючих кредитів на 2021 з урахуванням очікуваних економічних наслідків карантину та обмежень у короткостроковому періоді.

Щодо подання банками планів відновлення діяльності

Банкам дозволено:

  • проводити стрес-тестування із застосуванням лише одного стрес-сценарію, який повинен передбачати тривалий негативний економічний ефект від пандемії;

  • подати плани відновлення діяльності в тестовому режимі не пізніше 1 березня 2021 року;

  • не включати до планів відновлення діяльності перелік критичних функцій.

Кризові умови потребують від бізнесу посиленої уваги до законодавчих змін. Незамінним рішенням у портфелі кожного юриста є онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Почніть користування прямо зараз, щоб отримати доступ до найбільшої бази нормативно-правової та довідкової інформації зі зручним пошуком та конкретними алгоритмами дій у типових ситуаціях.

Щодо іншої банківської діяльності

У частині погодження кандидатів на керівні посади в банках. Національний банк продовжить дистанційний режим тестування керівників банку та кандидатів на керівні посад у форматі співбесіди з кандидатами шляхом відеоконференції.

У частині подання документів до Національного банку. Банкам та небанківським фінустановам дозволено надсилати необхідні документи електронною поштою з накладанням кваліфікованого електронного підпису.

Компанія ЛІГА:ЗАКОН пропонує незамінні інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для юристів за мега знижками до 60%. Уся нормативно-правова інформація, алгоритми дій у різноманітних ситуаціях, судові рішення з правовими позиціями, типові договори та шаблони. Оберіть своє рішення для автоматизації рутинної роботи та продуктивного Нового 2021 року. Встигніть оформити замовлення зі знижкою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини