Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може відмова від спадщини одного зі спадкоємців вплинути на інших спадкоємців

Реклама

У Південно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Дніпро) розповіли, чи впливає рішення одного зі спадкоємців відмовитися від спадщини на інших спадкоємців, і якщо впливає - то яким чином.

Відмова від спадщини матиме свої особливості залежно від того, ким прийняте відповідне рішення: спадкоємцем за законом чи за заповітом.

Відмова від спадщини за заповітом. Після того як відкрилася спадщина, особі, на користь якої складено заповіт, надається 6-тимісячний строк для прийняття спадщини або ж відмови від неї. Це означає, що відмовитися від спадщини за заповітом можна виключно до закінчення вищевказаного строку. Відмова від спадщини за заповітом є повною, тобто спадкоємець відмовляється від усього майна, передбаченого в заповіті.

Разом з тим законодавством передбачено, що відмова від спадщини за заповітом не позбавляє особу права на спадкування за законом. Якщо особа не бажає спадкувати ні за заповітом, ні за законом, вона повинна вказати про це в заяві про відмову від спадкування.

Відмова від спадщини може бути здійснена як на користь конкретної особи (адресна), так і без зазначення такої особи (безадресна). Слід звернути увагу, що спадкоємець за заповітом може відмовитися від спадщини лише на користь того спадкоємця, який вказаний у заповіті. Окрім того, якщо заповідач підпризначив спадкоємця, особа, на ім'я якої складений заповіт, може відмовитися від спадщини лише на користь особи, яка є підпризначеним спадкоємцем.

Якщо ж заповіт складений на користь однієї особи, то відмова спадкоємця від спадщини може бути виключно безадресною, у такому випадку право на спадкування одержують спадкоємці за законом.

Тобто якщо спадкоємець вирішив відмовитися від прийняття спадщини за заповітом, потрібно розуміти, що замість нього право на оформлення спадщини отримають інші спадкоємці за заповітом, якщо вони є (між ними частка, від якої він відмовився, розподілиться порівну), а якщо інших спадкоємців заповідач не зазначив - особи, які є спадкоємцями за законом.

Відмова від спадщини за законом. Бувають ситуації, коли за допомогою відмови від прийняття спадщини можна успадкувати не все спадкове майно, а лише певну його частину. Наприклад, особа є спадкоємцем за законом певної черги, у цей же час спадкодавець залишив розпорядження на випадок своєї смерті - заповіт, в якому заповів своє майно цій самій особі. При такому збігу обставин особа має право прийняти спадщину за заповітом і відмовитися від спадкування за законом того майна, що не охоплене заповітом.

З цього фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Мін'юсту зробили висновок, що заява про відмову від спадщини не завжди матиме негативні наслідки для спадкоємця, який її подає. За допомогою подання заяви про відмову можна вирішити питання з розподілом спадщини між спадкоємцями за законом та спадкоємцями за заповітом.

Аналогічно з відмовою від спадщини спадкоємця за заповітом, відмова спадкоємця за законом може бути адресною та безадресною. У разі безадресної відмови від прийняття спадщини одним із спадкоємців за законом з тієї черги, яка має право на спадкування, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за законом тієї ж черги і розподіляється між ними порівну.

Окрім того, від спадщини за законом відмовитися можна і на користь інших осіб, а саме: спадкоємець за законом має право відмовитися від спадщини на користь іншого спадкоємця за законом. При цьому неважливо, до якої черги спадкоємців належить особа, на чию користь здійснено відмову. Наприклад, оформлюючи спадок після смерті батьків, спадкоємець першої черги може відмовитися від спадщини на користь своїх дітей.

Таким чином, якщо особа є спадкоємцем за законом і відмовилася від спадщини цілеспрямовано - на користь іншого спадкоємця, частка у спадщині, яка належала їй, переходить до цього спадкоємця. Якщо ж ця відмова не була цілеспрямованою, то частка в спадщині порівну розподіляється між іншими спадкоємцями відповідної черги.

Варто окремо зупинитися на такій категорії спадкоємців, як спадкоємці, які мають право на обов'язкову частку у спадщині. Законодавством до цієї категорії віднесені малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) і непрацездатні батьки, які, незалежно від змісту заповіту, спадкують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом.

Спадкоємець може відмовитися від права на обов'язкову частку у спадщині шляхом подачі нотаріусу заяви про те, що зі змістом заповіту він ознайомлений, його права йому роз'яснено і він не претендує на одержання обов'язкової частки у спадщині. Проте така відмова не може бути адресною та розподіл спадкового майна буде здійснено між іншими спадкоємцями без урахування обов'язкової частки.

Окрім того, відмова від спадкування інших спадкоємців також жодним чином не впливає на розмір обов'язкової частки у спадщині, оскільки при визначенні розміру обов'язкової частки у спадщині нотаріус враховує всіх спадкоємців за законом, які могли б бути закликані до спадкування, якби порядок спадкування не було змінено заповідачем.

Рішення прийняти чи відмовитися від спадщини є індивідуальним і залежить від сукупності життєвих обставин. Які, проте, можуть змінюватися, і в такому випадку особа, що подала заяву про відмову від спадщини, має право протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця відкликати свою заяву та скористатися всіма правами спадкодавця, що передбачені законом. Окрім того, спадкоємець, на чию користь здійснено відмову від спадщини, також має право відмовитися від цієї частки у спадщині.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Чи може спадкоємець відмовитися від прийняття спадщини?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини