Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Доплати працівникам апаратів судів на період дії карантину: ініціатива ВРП

24 листопада 2020, 15:38
3559
6
Реклама

Вища рада правосуддя звернулася до Уряду з ініціативою внести зміни до постанови КМУ від 29 квітня 2020 року № 375 з метою встановлення доплат до зарплати працівникам апаратів судів на період дії карантину.

З повним текстом постанови № 375 зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Зазначена постанова регулює деякі питання оплати праці окремих категорій працівників, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину. На сьогодні категорію працівників апаратів судів не включено до визначеного постановою переліку. Зазначена у постанові № 375 доплата не встановлена.

У зверненні Вищої ради правосуддя до Кабміну зазначено, що від початку дії на території держави карантину жоден суд України не припинив своєї роботи. За дев'ять місяців 2020 року лише до судів першої інстанції надійшло 2 344 423 справи і матеріали. За таких обставин в умовах дефіциту суддівських кадрів, що становить 1142 вакантні посади у місцевих загальних судах, середнє навантаження на одного суддю такого суду - більш ніж 700 справ, а в деяких судах сягає понад 2000 справ.

Відповідно до статті 155 Закону «Про судоустрій і статус суддів» організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат. При цьому працівники апаратів судів, які мають безпосередній контакт із відвідувачами судів, наражають на небезпеку власне життя і здоров'я та життя і здоров'я своїх сімей.

Фінансування судової влади у 2020 році, зокрема щодо оплати праці працівників апаратів місцевих та апеляційних судів, а також видатків споживання на відправку поштової кореспонденції, оплату послуг зв'язку, придбання витратних матеріалів, є критично недостатнім. З цієї причини видатки для придбання засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, взагалі не забезпечені, зазначає Вища рада правосуддя.

У Висновку № 2 (2001) КРЄС до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо фінансування та управління судами у контексті ефективної судової влади та статті 6 Європейської конвенції з прав людини зазначено про необхідність забезпечення необхідних ресурсів для функціонування судів з тим, щоб уможливити їхнє функціонування згідно зі стандартами, викладеними в статті 6 Європейської конвенції з прав людини.

З огляду на викладене Вища рада правосуддя ініціює внесення змін до постанови № 375 в частині доповнення переліку осіб, яким встановлено доплату до зарплати на період дії карантину та протягом 30 днів з дня його скасування, категорією працівників апаратів судів.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує для вас першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги у суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката під час підготовки до судових засідань. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів.

Детальніше за посиланням

Читайте також:

Скільки прийнято судових рішень про накладення штрафу за порушення правил карантину?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини