Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз’яснив підстави та умови перегляду справи за нововиявленими обставинами

18 листопада 2020, 17:05
4657
0
Реклама

Верховний Суд роз'яснив підстави та умови перегляду справи за нововиявленими обставинами.

Суть справи: апеляційний суд скасував рішення районного суду про відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП, та відмовив у задоволенні позову, оскільки цивільно-правова відповідальність відповідачки, яка керувала автомобілем із реєстраційним номером Республіки Болгарія, застрахована, що підтверджується виданим болгарською компанією страховим сертифікатом «Зелена карта». Тому обов'язок відшкодувати шкоду в межах суми страхового відшкодування покладається на страховика.

Позивачка просила апеляційний суд переглянути судове рішення за нововиявленими обставинами, оскільки їй стало відомо, що страховий сертифікат підроблений. Апеляційний суд у задоволенні її заяви відмовив.

Колегія суддів Цивільного суду ВС скасувала відповідну ухвалу апеляційного суду та передала справу на новий розгляд до суду апеляційної інстанції, вказавши таке.

Відповідну постанову у справі № 726/938/18 ВС прийняв 21.10.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує Ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер Ви зможете розрахувати вірогідність перемоги Вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням

Вирішуючи питання про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, суд має виходити з визначених ч. 2 ст. 423 ЦПК України підстав, перелік яких є вичерпним.

Зокрема, такими підставами є істотні для справи обставини, що не були встановлені судом та не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи (п. 1 ч. 2 ст. 423 ЦПК України).

Читайте також: Судові рішення та повістки планують відправляти на електронну пошту

Верховний Суд застосував доктрину заборони суперечливої поведінки у спадковій справі

Необхідними умовами нововиявлених обставин, визначених цим пунктом, є те, що вони:

- існували на час розгляду справи;

- не могли бути відомі заявниці на час розгляду справи;

- входять до предмета доказування у справі;

- можуть вплинути на висновки суду про права та обов'язки осіб, які беруть участь у справі. 

Верховний Суд зауважив, що апеляційний суд не врахував, що нововиявленою обставиною (як юридичним фактом, який має істотне значення для розгляду справи, але не був і не міг бути відомий заявниці на час ухвалення оскаржуваного судового рішення), на яку вона посилається в заяві про перегляд судового рішення, є саме обставина недійсності страхового сертифіката, яка існувала на час розгляду справи та ухвалення судом рішення, котре заявниця просить переглянути, а не самі документи, якими встановлено обставину недійсності такого страхового сертифіката.

Читайте також: Дайджест виправдувальних вироків за ст. 191 Кримінального кодексу України

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини