Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адміністративне затримання: Мін'юст роз'яснив основні нюанси

11 листопада 2020, 13:15
1733
0
Реклама

В Мін'юсті роз'яснили, що адміністративне затримання є одним з обмежувальних заходів адміністративного примусу, який застосовується всупереч волі та бажанню порушника і полягає у тимчасовому обмеженні свободи пересування і місцезнаходження.

Таке затримання застосовується:

- для припинення адміністративних правопорушень, усунення його негативних наслідків, в т.ч. попередження вчинення нових правопорушень;

- коли вичерпано інші заходи впливу;

- для встановлення особи;

- для складення протоколу про адміністративне правопорушення у разі неможливості складення його на місці вчинення правопорушення, якщо складення протоколу є обов'язковим;

- для забезпечення своєчасного і правильного розгляду справ та виконання постанов по справах про адміністративні правопорушення.

Зазначається, що про адмінзатримання в обов'язковому порядку складається адміністративний протокол.

В такому протоколі зазначаються:

- дата і місце його складання;

- посада, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка склала протокол;

- відомості про особу затриманого;

- час і мотиви затримання.

Під час складання протоколу, посадова особа, що здійснює затримання, роз'яснює особі, яка вчинила адміністративне правопорушення, її права:

- знайомитися з матеріалами справи,

- давати пояснення,

- подавати докази,

- заявляти клопотання,

- при розгляді справи користуватися юридичною допомогою,

- виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження;

- оскаржувати постанову по справі.

Протокол підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманою особою. У разі відмови затриманої особи від підпису протоколу в ньому робиться запис про це.

В Міністерстві звернули увагу, що про місце перебування особи, затриманої за вчинення адміністративного правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання адміністрація за місцем роботи чи навчання.

Читайте також: Держава не повинна відшкодовувати юрособі шкоду через нерозкриття злочину: ВС

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Зверніть увагу, екосистема LIGA360 отримала нову функцію автоматичного відстеження змін не лише НПА в цілому, а й окремих його абзаців. Щойно відбудуться зміни - ви отримаєте сповіщення в модулі SMART-сигнали. Відстежувати зміни в окремих нормах - тепер реально з LIGA360. Отримайте LIGA360 для ознайомлення вже сьогодні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини