Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які права й обов’язки мають свідки кримінального правопорушення?

Реклама

Кожна людина може стикнутися із порушенням закону або стати його свідком.

Головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області Вікторія Чорба розповіла, як тлумачить законодавство поняття «свідок» та які права й обов'язки мають свідки.

Відповідно до статті 65 Кримінального процесуального кодексу свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відомі обставини, що підлягають доведенню під час кримінального провадження, і яка викликана для давання показань.

Якщо ви стали свідком ситуації, яка, на вашу думку, є протиправною та може містити ознаки кримінального правопорушення, слід негайно повідомити про це поліцію за телефоном «102» та дочекатися прибуття поліцейських для надання свідчень. Також намагайтеся запам'ятати прикмети злочинця, хід подій - що говорили та робили учасники ймовірного кримінального правопорушення. А якщо є можливість, то найкраще зняти все на відео.

Права та обов'язки свідків криминального правопорушення

Як свідок ви маєте, зокрема, право:

- знати, у зв'язку з чим і в якому кримінальному провадженні вас допитують;

- під час давання показань та участі в проведенні інших процесуальних дій користуватися правовою допомогою адвоката, повноваження якого підтверджуються положеннями КПК;

- відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів і членів своєї сім'ї, що можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні вами, близькими родичами чи членами вашої сім'ї кримінального правопорушення;

- заявляти клопотання про забезпечення безпеки у випадках, передбачених законом, тощо.

Як свідок ви зобов'язані:

- прибути за викликом до слідчого, прокурора, судді чи суду;

- давати правдиві показання під час досудового розслідування та судового розгляду;

- не розголошувати без дозволу слідчого, прокурора, суду відомості, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, що здійснюються (здійснювалися) під час нього, і які стали відомі вам як свідку у зв'язку з виконанням ваших обов'язків.

Якщо вас залучають до проведення процесуальних дій під час досудового розслідування як понятого або очевидця таких дій, ви зобов'язані на вимогу слідчого, прокурора не розголошувати відомості щодо проведеної процесуальної дії.

Вік свідка

Закон не встановлює вік, з досягненням якого особа може бути допитана як свідок. У такому разі якщо особа за своїм фізичним та психічним розвитком здатна правильно сприймати факти і давати про них правильні показання, як свідок може бути допитана і малолітня дитина. Однак такий допит відбуватиметься з дотриманням вимог КПК у частині проведення допиту малолітньої або неповнолітньої особи (статті 226 - 227 КПК).

Відповідальність за свідомо неправдиві показання

Стаття 384 Кримінального кодексу передбачає притягнення винної особи до кримінальної відповідальності за завідомо неправдиве показання свідка.

У випадку доведеності його вини до свідка може бути застосовано покарання у вигляді виправних робіт на строк до 2 років або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років.

Якщо неправдиві показання надані у справі з обвинуваченням у тяжкому або особливо тяжкому злочині, а також вчинені з корисливих мотивів, міра покарання щодо свідка значно суворіша - виправні роботи на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

Якщо ви не впевнені в показаннях

Якщо ви не впевнені, що саме ця людина вчинила протиправні дії, свідком яких стали, надавайте лише ті свідчення, у яких ви впевнені.

Пам'ятайте, що від цього може залежати майбутнє іншої людини. Варто розповідати усе, в чому впевнені, навіть найдрібніші деталі - дуже часто вони є ключовими.

Якщо на вас тиснуть

Якщо ви стали свідком протиправних дій і на вас тиснуть або погрожують - зверніться до адвоката та правоохоронних органів.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Нові виклики - нові можливості. Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників і партнерів. Час замовити тестовий доступ

Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Що треба знати, якщо вас викликають до відділу поліції?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини