Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строки оскарження податкових повідомлень-рішень після адміноскарження: ВС хоче відступити від попередньої правової позиції

Реклама

7 жовтня Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду передав до палати для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов'язкових платежів КАС ВС справу за позовом фізичної особи - підприємця до ДПС, в якому позивач просив визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення, якими збільшено суму грошового зобов'язання за платежем та застосовано штрафні санкції. Про це повідомила прес-служба ВС.

З текстом ухвали ВС від 7.10.2020 у справі № 500/2486/19 можна ознайомитись у системі VERDICTUM. Спробуйте переваги системи замовивши тестовий доступ за посиланням.

Місцевий та апеляційний суди залишили позовну заяву без розгляду, мотивуючи тим, що позивач пропустив строк звернення до суду та не навів поважних причин пропуску.

Під час розгляду касаційної скарги ФОП, яка оскаржила рішення судів попередніх інстанцій, колегія суддів КАС ВС визначила, що спірним у цій справі є, зокрема, питання додержання позивачем строку звернення до суду з позовом про визнання протиправними і скасування податкових повідомлень-рішень після проведення процедури адміністративного оскарження та отримання рішення про залишення скарги без задоволення.

Верховний Суд уже розглядав зазначене питання, і в постанові від 3 квітня 2020 року у справі № 2540/2576/18 висловив правову позицію, що різниця природи рішень контролюючого органу (щодо нарахування грошових зобов'язань або інших рішень) впливає та зумовлює різницю в підходах щодо встановлення строків звернення до суду про їх оскарження. За таких обставин строк для звернення платника податків із позовом до адміністративного суду становить 1095 днів і обчислюється з дня отримання платником податків рішення, що оскаржене.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням.

Колегія суддів вважає за необхідне відступити від вказаного висновку Верховного Суду з огляду на таке.

Процесуальна природа та призначення строків звернення до суду зумовлюють при вирішенні питання їх застосування до спірних правовідносин необхідність звертати увагу не лише на визначені в нормативних приписах відповідних статей загальні темпоральні характеристики умов реалізації права на судовий захист - строк звернення та момент обрахунку його початку, але й на природу спірних правовідносин, з приводу захисту прав, свобод та інтересів у яких особа звертається до суду.

Нормами Податкового кодексу визначено спеціальний строк для оскарження в суді податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу про нарахування грошового зобов'язання у разі, якщо проводилася процедура адміністративного оскарження. Такий строк становить один місяць з дня закінчення процедури адміністративного оскарження (ст. 56 ПК України).

Крім того, спір щодо правомірності податкових повідомлень-рішень та/або інших рішень контролюючого органу про нарахування грошового зобов'язання після використання процедури адміністративного оскарження об'єктивно не може існувати протягом 1095 днів, оскільки така тривалість порушує принцип правової визначеності як одного з основних елементів верховенства права, а також не забезпечує досягнення мети й завдань функціонування податкової системи.

Читайте також:

Податківці нагадали про винятки, на які не поширюється мораторій на проведення перевірок

З 1 вересня почнуться перевірки щодо виявлення неоформлених трудових відносин: ДПС

Дізнатися чи потрапила ваша компанія в графіки планових перевірок державних органів нагляду і контролю можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Тепер ви також зможете відслідкувати підприємства, які мають заборгованість з виплати заробітньої плати. Протестуйте сервіс CONTR AGENT прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини