Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд присяжних в Україні: як планують забезпечувати участь громадян у здійсненні правосуддя

Реклама

У Парламенті зареєстровано урядовий законопроект № 4192 "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення участі громадян України у здійсненні правосуддя"

Планується надати право Державній судовій адміністрації під час здійснення формування списку присяжних отримувати з Державного реєстру виборців інформацію, необхідну для відбору виборців за принципом випадковості, а також персональні дані відібраних виборців у кількості, достатній для забезпечення здійснення правосуддя відповідними окружними судами.

Такі дані про відібраних виборців включатимуть:

- прізвище;

- власне ім'я (усі власні імена);

- по батькові;

- дату народження;

- виборчу адресу;

- службові персональні дані.

Порядок надання інформації з реєстру буде визначатись його розпорядником за погодженням із ДСА.

Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до Закону «Про запобігання корупції» та виключити присяжних із переліку осіб, які зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. В пояснювальній записці зазначається, що участь присяжного у розгляді кримінальної справи у суді не знаходиться в зоні корупціогенного ризику.

У випадку прийняття, Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня опублікування цього Закону.

Раніше ми писали, що в Україні працюють над запровадженням класичного суду присяжних

Нові виклики - нові можливості. Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників і партнерів. Час замовити тестовий доступ

Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Як компенсуються витрати на правничу допомогу в цивільному процесі

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини