Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У уряді розроблений проект закону, що передбачає анонімне тестування кандидатів в судді

12 січня 2010, 15:00
422
0
Реклама

Уряд має намір удосконалити систему підбору суддівських кадрів і механізм залучення їх до відповідальності. Міністерством юстиції розроблений що відповідає проект закону у виконання рішення уряду від 8 грудня 2009 року, прийнятого на засіданні, присвяченому боротьбі з корупцією.

У проекті закладений механізм підбору кадрів через доступ до професіїа не до конкретної посади, як нині. Конкурсний механізм підбору кадрів для формування судової системи полягає в здачі кандидатами на посаду судді кваліфікаційного іспиту у формі анонімного тестування і співбесіди. Обов'язковою умовою доступу до суддівської професії стане проходження спеціалізованою професійною підготовки (у Академії суддів України).

Проектом передбачено створення Дисциплінарної комісії суддів як окремого, постійно діючого органу, що займається виключно притягненням суддів до дисциплінарної відповідальності, а також введення інституту дисциплінарних інспекторів, що проводять перевірки фактів порушень суддями закону. Служба інспекторів передбачається як урядовий орган при Мінюсті. Розгляд матеріалів про дисциплінарну провину суддів робитиметься на принципах змагальності.

Проект враховує європейські стандарти у частині здійснення дисциплінарного провадження відносно судді, зокрема, вимоги Європейській хартії про статус суддів. Хартією передбачено здійснення суду над суддею самими суддями. Проте дисциплінарне переслідування, збудження дисциплінарного провадження, проведення дисциплінарного дізнання, пред'явлення звинувачення на засіданні кваліфікаційної комісії або Вищої ради юстиції повинні здійснювати органи, що не знаходяться у них в залежності, або експерти, що не є членами комісії і ради.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини