Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Допит секретних свідків порушив право на справедливий суд: ЄСПЛ

Реклама

Проведення допиту учасника кримінального провадження у спосіб, що унеможливлює ідентифікацію особи, яка дає показання, без належного обґрунтування такої анонімності може порушувати право особи на справедливий суд.

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі «Васильєв та інші проти Росії» (заява № 38891/08), повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

У 2007 році суд м. Чебоксари визнав п'ять громадян Росії винними у скоєнні злочинів, передбачених ст. 282 (розпалювання ненависті або ворожнечі) і ст. 282.2 (участь в діяльності організації, щодо якої судом прийнято рішення про заборону в зв'язку з екстремістською діяльністю) Кримінального кодексу РФ і засудив їх до різних термінів позбавлення волі.

Суд дійшов висновку, що підсудні були членами «Хізб ут-Тахрір» і займалися поширенням ідеології цієї забороненої в країні організації. Обвинувачені своєї провини не визнавали. Однак під час проведення судового розгляду суд допитав ряд свідків, з яких ключовими були дві людини з прихованими особами і голосами. Саме вони і дали свідчення про те, що обвинувачені поширювали заборонену літературу.

Оскарження вироків успіху не мало і в лютому 2008 року засуджені звернулися за захистом своїх прав до ЄСПЛ.

Суд у Страсбурзі зазначив, що показання анонімних свідків мали принципове значення з огляду на висунуте обвинувачення. Однак національний суд не обґрунтував належним чином, з яких причин особи та голоси свідків були приховані.

Визнавши порушення права заявників на справедливий суд згідно зі ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ЄСПЛ постановив, що сама констатація порушення була достатньою компенсацією моральної шкоди.

Доступ до рішень ЄСПЛ, пов'язаних зі статтями Конвенції, а також головні інструменти для ефективної роботи юрисконсульта об'єднано в комплексному рішенні LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН. Замовляйте доступ вже зараз.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Читайте також:

Неробство принижує гідність ув'язненого: ЄСПЛ

Неможливість отримати процесуальний статус потерпілого ЄСПЛ оцінив у 12 тис. євро

Спецконфіскація порушила гарантії захисту права власності: ЄСПЛ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини