Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд роз'яснив деякі аспекти щодо врахування страхового стажу роботи

Реклама

Суть справи: позивач просив визнати протиправними дії управління Пенсійного Фонду та скасувати рішення відповідача про відмову позивачу у нарахуванні та виплату грошової допомоги, що не підлягає оподаткуванню, у розмірі 10 місячних пенсій, станом на день її призначення, відповідно до п. 7-1 Розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"; зобов'язати відповідача нарахувати та виплатити таку грошову допомогу.

Відповідач листом відмовив позивачу у виплаті грошової допомоги з тієї підстави, що період роботи в місцевому навчально-реабілітаційному центрі до страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги згідно пункту 7-1 розділу XV Закону , не може бути зарахований, оскільки Переліком закладів, установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, "начально-реабілітаційний центр" не передбачено.

Однак місцевий суд визнав протиправною бездіяльність управління ПФУ щодо неврахування страхового стажу роботи та зобов'язав відповідача здійснити нарахування та виплату позивачу грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій станом на день її призначення.

Відповідне рішення у справі № 360/2632/20 Луганський окружний адмінсуд прийняв 19.08.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Відповідно до частини другої статті 35 Закону "Про освіту" здобуття повної загальної середньої освіти забезпечують також спеціальні заклади загальної середньої освіти, зокрема, навчально-реабілітаційний центр - заклад загальної середньої освіти для осіб з особливими освітніми потребами, зумовленими складними порушеннями розвитку.

Суд дійшов висновку, що період роботи позивача в місцевому навчально-реабілітаційному центрі дає право на отримання пенсії за вислугу років, адже навчально-реабілітаційний центр є закладом загальної середньої освіти, а посада директорів загальноосвітніх навчальних закладів входить до Переліку № 909.

Зазначимо, що відповідне рішення може бути оскаржене в апеляції.

Сформувати безпрограшну позовну заяву? Зазирнути в майбутнє й наперед дізнатися рішення суду. Фантастика? Ні! Це нова реальність. ЛІГА:ЗАКОН презентувала Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Обирайте комплекс інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360 зі знижкою 30% - та отримайте доступ до інноваційної системи Verdictum PRO. Детальніше за посиланням.

Читайте також:

Правова позиція ВС щодо встановлення факту наявності трудового стажу

Верховний Суд роз'яснив порядок звільнення працівника у зв'язку зі скороченням штату

Верховний Суд визначив, коли роботодавець не може відсторонити працівника від роботи

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини