Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва вважає, що КРУ не повноважно контролювати дотримання законодавства приватниками

8 січня 2010, 15:24
965
0
Реклама

Держкомпідприємництва в листі № 13355 вказало, що єдиним передбаченим законом основою для проведення органами контрольно-ревізійної служби контрольного заходи у відношенні недержавних підприємств і організацій являється рішення суду (відповідно до ч. 7 ст. 11 Закону № 2939 - XII)розслідування кримінальної справи, що забезпечує.

Проте проведення "зустрічної перевірки"яка на відміну від ревізії не являється контрольним заходом, у приватників, що мали відношення з підконтрольним КРУ державною установою або підприємством, можливо в силу ч. 17 ст. 11 Закону. При такому звірянні повинно перевірятися не дотримання законодавства приватником а наявність документів і матеріалів, що свідчать про дотримання законів підконтрольним КРУ суб'єктом.

Проте КРУ у своєму листі від 04.08.2004 № 13-14/549 вказує на можливість притягнення до відповідальності посадовців недержавних підприємств і організацій по ст. 164-2 КУоАП при виявленні в їх діях порушень того самого законодавства, дотримання якого приватниками воно не має права проводити.

КРУ мотивує свою позицію відсутністю у законі вказівок на неможливість притягнення до відповідальності посадовців непідконтрольних ним підприємств, по суті керуючись принципом "дозволено усе, що не заборонено". Проте останній в цивілізованих країнах поширюється лише на громадян. Державні ж органи і посадовці можуть якраз ( ст. 19 Конституцій) діяти тільки у рамках наданих ним законом повноважень, тобто їм дозволено тільки те, що прямо вказано у законі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини