Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як захистити авторські права в Інтернеті?

Реклама

Інтернет та авторські права мають спільну рису - вони діють, практично у всьому світі «без смс та реєстрацій». Тому, коли задіяні ці дві стихії, й захист від порушень виходить далеко за межі конкретного національного законодавства. Можна припустити, що роль окремої держави та її заходів примусу у вигляді законів зазнає концептуальних змін в найближчому майбутньому. І саме синтез Інтернету та авторського права є предтечею таких змін.

Тож, піднімемося над полем бою за авторські права у кожній окремій країні та розглянемо наднаціональні механізми, які вже доступні для захисту у таких ситуаціях.

Google та хостинг провайдери

Почнемо з такого інструменту, як Закон про авторське право в цифрову епоху, - більше відомий, як DMCA. Будучи частиною законодавства США він, фактично, може забезпечувати захист авторського права далеко за межами цієї країни.

На підставі DMCA, в разі порушення авторських прав, відповідний контент може бути видалений із пошукової видачі Google, а також інших сервісів цього Інтернет-гіганта. В Інтернет-Всесвіті, на практиці, це означає зникнення незаконного контенту та припинення порушення. Для використання цієї опції необхідно звернутися до Google через відповідну форму зворотного зв'язку сервісу.

Так само, DMCA дозволяє звернутись до хостинг-провайдера, де розміщується незаконний контент та обмежити до нього доступ. По суті, це також означає його видалення та припинення порушення. Для досягнення такого результату необхідно встановити - хто є таким провайдером, та скористатися наявними опціями для повідомлення про проблему та вимогу обмеження доступу до незаконного контенту. В той час, як сервіс пошуку хостинг-провайдера є уніфікованим, і його особу встановити досить просто, сама комунікація з таким провайдером є складнішим завданням. Кожен з них на власний розсуд встановлює правила комунікації, в яких у кожному конкретному випадку необхідно розбиратися в деталях, аби досягнути бажаного результату.

Реєстратори

Нерідко порушення авторських прав супроводжується іншими незаконними діями, які також можна припинити на «наднаціональному» рівні разом із супутнім порушенням авторських прав.

Наприклад, це можуть бути різноманітні види Інтернет-шахрайства, як то:

- phishing: незаконне отримання персональних і конфіденційних даних Інтернет-користувачів;

- scam: шахрайство через отримання довіри Інтернет-користувачів;

- malware: шкідливе програмне забезпечення, яке шахрайським шляхом завантажується на комп'ютер користувача.

В такому випадку можна звернутись зі скаргою до реєстратора доменного імені, де розміщується такий шкідливий контент. Так само як і у випадку з хостинг провайдерами, особу реєстратора встановити досить просто. Водночас подальша комунікація для припинення порушення вже має відбуватися з врахуванням особливостей роботи такого реєстратора та його вимог до скарги, за якою порушення може бути усунене.

Арбітражні інституції

Також порушення авторських прав може супроводжуватись незаконною реєстрацією доменного імені. В такому разі може бути застосована Єдина політика вирішення доменних спорів, також відома як UDRP.

Ця процедура передбачає можливість позасудового переделегування спірного домену чи скасування його реєстрації. Процедура займає близько 3 місяців - від ініціювання і до виконання рішення. З огляду на обрану арбітражну інституцію, коштує це, як правило, близько 1500-2000 доларів без урахування послуг юриста.

Найбільш відомими провайдерами арбітражних послуг на сьогодні виступають Всесвітня організація інтелектуальної власності (WIPO) та Національний арбітражний форум (NAF). Разом зі встановленням контролю над доменним іменем вирішується й питання щодо припинення порушення авторських прав.

Корисним «побічним» ефектом цієї процедури є розкриття особи володільця доменного імені - на сьогодні вона найчастіше приховується в реєстраційних даних. А розкриття особи вже відкриває шлях до роботи над відшкодуванням збитків, заподіяних порушенням авторських прав. Але це вже зовсім інша історія - з власними поворотами сюжету та несподіваними інструментами, на які вистачить фантазії у юриста, що відстоює інтереси клієнта.

Тарас Кислий, член Ради Комітету АПУ з інтелектуальної власності, партнер Arzinger

Читайте також:

Деякі питання податкового структурування українського IT-бізнесу

Життя інхауса: чим юристів приваблює робота в ІТ-компанії

Які права захищає торговельна марка?

Як зареєструвати ТМ? Фіксація авторських прав на blockchain дозволяє довести авторство і захистити інтелектуальну власність. Реєструйте торгову марку через онлайн-сервіс Patentbot в Україні, Європі або Китаї. Отримайте -10% з промокодом від ЛІГА:ЗАКОН.

Зареєструйтесь у Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK та отримайте додатковий канал для просування своїх послуг.

Liga:BOOK пропонує:

- швидке та зручне створення сайту-візитівки;

- можливість розміщувати публікації та інформацію про досягнення у профілі;

- економію на розкрутці власних вебресурсів;

- засіб залучення клієнтів;

- і найголовніше: участь у Національному рейтингу юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS.

Деталі та реєстрація профілю - за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини