Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначено порядок розпорядження грошима за невиплаченими поштовими переказами, вкладеннями з невручених поштових відправлень

Реклама

Уряд затвердив Порядок розпорядження грошовими коштами за невиплаченими поштовими переказами, вкладеннями з невручених поштових відправлень.

Відповідну постанову № 1161 ухвалено 7 листопада 2023 року.

Зауважимо, що документ прийнято відповідно до частини восьмої статті 32 Закону "Про поштовий зв'язок".

Затверджений Порядок визначає умови та процедуру розпорядження операторами поштового зв'язку грошовими коштами за невиплаченими поштовими переказами, вкладеннями з невручених поштових відправлень після закінчення строку їх зберігання.

Установлено, що оператор поштового зв'язку забезпечує зберігання в об'єкті поштового зв'язку невручених одержувачам або відправникам поштових відправлень, невиплачених поштових переказів до закінчення строку, встановленого Правилами надання послуг поштового зв'язку. Подальше зберігання невручених поштових відправлень здійснюється з урахуванням строків, визначених договором про надання відповідних послуг між оператором поштового зв'язку та відправником.

Відправник поштового переказу може звернутись у письмовій, електронній формі чи в інший спосіб, визначений оператором поштового зв'язку, інформація щодо якого розміщується на офіційному веб-сайті оператора поштового зв'язку або об'єкті поштового зв'язку та надається на вимогу відправника, для одержання коштів за невиплаченим одержувачу поштовим переказом протягом строків зберігання поштового переказу та строку набувальної давності, якщо інший строк не визначений договором про надання відповідних послуг між оператором поштового зв'язку та відправником.

Оператор поштового зв'язку формує щомісяця у своїй автоматизованій системі відомість невиплачених поштових переказів, грошові кошти за якими підлягають зарахуванню на рахунок оператора поштового зв'язку. В автоматизованій системі оператора поштового зв'язку проставляється відмітка про зарахування грошових коштів за неврученими поштовими переказами на рахунок оператора поштового зв'язку і такі перекази автоматично блокуються для можливості виплати грошових коштів за ними на строк зберігання та строк набувальної давності, якщо інше не визначене договором про надання відповідних послуг між оператором поштового зв'язку та відправником.

Після закінчення строків зберігання невиплачені поштові перекази в національній та іноземній валюті, повернення яких є неможливим їх відправникам, зараховуються в дохід оператора поштового зв'язку в установленому ним порядку та використовуються виключно для фінансування господарської діяльності оператора.

Після закінчення строків зберігання невручених поштових відправлень такі поштові відправлення за рішенням оператора поштового зв'язку переходять у його власність або знищуються.

Невручені поштові відправлення, що перейшли у власність оператора поштового зв'язку, можуть підлягати розкриттю (розпакуванню) відповідно до Порядку розкриття та знищення невручених поштових відправлень, затвердженого Мінінфраструктури, або реалізовуються без розкриття (розпакування).

Розпорядження вкладеннями з невручених поштових відправлень, що перейшли у власність оператора поштового зв'язку, здійснюється оператором поштового зв'язку у визначеному ним порядку.

Розпорядження неврученими міжнародними поштовими відправленнями здійснюється відповідно до вимог актів Всесвітнього поштового союзу, невиплаченими міжнародними поштовими переказами - відповідно до міжнародних договорів України, які набрали чинності в установленому порядку.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акта? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.

Читайте також:

Діє перелік вкладень, заборонених до пересилання у поштових відправленнях: 13 вересня набрала чинності постанова КМУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини