Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконання судових рішень про спецконфіскацію: Кабмін урегулював порядок дій АРМА

Реклама

Кабмін урегулював порядок дій АРМА при виконанні судових рішень про спецконфіскацію.

Відповідну постанову «Про внесення зміни до Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах» було прийнято 26 серпня на черговому засіданні Уряду.

Нововведення дозволять здійснити практичну реалізацію частини десятої статті 100 Кримінального процесуального кодексу та статті 23 Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» та нададуть можливість своєчасного виконання судових рішень про спеціальну конфіскацію активів, йдеться в повідомленні на Урядовому порталі.

Відтепер співробітники АРМА отримають чіткий алгоритм дій при виконанні таких рішень, що передусім дасть змогу оперативно відшкодовувати збитки від злочину потерпілій стороні.

Частина десята статті 100 Кримінального процесуального кодексу визначає, що у разі відсутності у винної особи майна, на яке може бути звернене стягнення, крім майна, яке підлягає спеціальній конфіскації, збитки, завдані потерпілому, цивільному позивачу, відшкодовуються за рахунок коштів від реалізації конфіскованого майна, а частина, що залишилася, переходить у власність держави.

Водночас Законом про АРМА передбачено, що:

- одержані від реалізації активів кошти зараховуються на депозитні рахунки Національного агентства;

- за погодженням з міжвідомчою комісією з питань реалізації активів Національне агентство самостійно забезпечує виконання судового рішення про конфіскацію, спеціальну конфіскацію активів, стягнення в дохід держави активів, що перебувають в його управлінні або перебували, але були реалізовані, вартістю понад 10 тисяч розмірів мінімальних зарплат;

- надходження від здійснюваного Національним агентством управління активами, а також кошти, одержані на підставі міжнародних угод щодо розподілу та повернення активів в Україну, перераховуються до державного бюджету.

Пунктом 22 Порядку реалізації арештованих активів на електронних торгах встановлено, що переможець торгів перераховує кошти за придбаний актив на рахунок Національного агентства.

Прийняті зміни, насамперед, покликані врегулювати питання строків та порядку дій АРМА щодо перерахування отриманих від реалізації активів коштів на користь потерпілого, цивільного позивача та до Державного бюджету при виконанні судових рішень про спеціальну конфіскацію.

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360: АДВОКАТ.

ЛІГА:ЗАКОН пропонує комплекс IT-інструментів у єдиному робочому просторі LIGA360: АДВОКАТ.

Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів.

Замовляйте доступ зі знижкою 20 %.

Читайте також:

Звернення стягнення на зарплату та інші види доходу боржника: які розміри можуть утримати

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини