Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 вересня діятимуть оновлені тарифи на касове обслуговування та інкасацію

Реклама

НБУ оновив діючі тарифи на касове обслуговування банків та інкасаторських компаній для банків, які не користуються статусом уповноваженого.

Змінені тарифи затверджено постановою Правління Нацбанку від 19 серпня 2020 року № 120 "Про внесення змін до Тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України в системі електронних платежів та у сфері розрахунково-касового обслуговування", яка набирає чинності з 1 вересня 2020 року.

З повним текстом постанови зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Відповідно до прийнятого Правлінням НБУ рішення передбачено внесення таких змін:

- скасовано розмежування плати за номіналами банкнот і розмінних монет, установлено єдиний розмір тарифу за видачу готівки - 0,4 % від суми виданої готівки;

- підвищено тариф за видачу банкнот у національній валюті України банкам для підкріплення їхніх кас у межах зданих ними сум невідсортованих банкнот із 0,3 % до 0,5 % від суми виданих банкнот;

- установлено тариф за здавання надлишків готівки, придатних до обігу банкнот (монет) у розмірі 0,25 % від суми зданої готівки.

Зміна тарифів стимулюватиме банки України самостійно перерозподіляти готівку у власній мережі, між банками та уповноваженими банками, уникати зустрічних перевезень готівки та сприятиме розширенню безготівкових форм розрахунків, зазначають у НБУ.

Водночас регулятор залишив без змін пільгові тарифи на касове обслуговування банків готівкою, послуги яких пов'язані з виплатою пенсій, соціальної допомоги та субсидій через підприємства зв'язку України і виплатами готівки бюджетним установам та організаціям, переведеним на обслуговування до Державної казначейської служби.

Зношені та пошкоджені грошові знаки України й надалі прийматимуться та обмінюватимуться Нацбанком безоплатно на нові грошові знаки без обмежень щодо сум і строків такої заміни відповідно до вимог Закону "Про Національний банк України".

Тарифи за касове обслуговування є тарифами НБУ виключно для банків та інкасаторських компаній. Банки забезпечують своїх клієнтів готівкою на договірних умовах.

У НБУ нагадали, що з 2016 року в Україні розпочалася реалізація Концепції організації готівкового обігу, що передбачає перехід від частково контрольованої моделі, що існувала в Україні, на делеговану модель організації готівкового обігу.

Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що НБУ передає запаси готівки Національного банку на зберігання уповноваженим банкам для забезпечення готівкою регіонів, на які припадає більшість операцій з отримання готівки від регулятора.

Перевірити банк, з яким ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

З 1 вересня приймати значно зношені банкноти зможуть усі українські банки

З 1 вересня запрацюють нові вимоги щодо кредитних лімітів на банківських картках

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини