Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правова позиція ВС щодо встановлення факту наявності трудового стажу

Реклама

Суть справи: позивач звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення. Він вказав, що отримує пенсію за віком, однак Пенсійний фонд при нарахуванні йому пенсії не врахував період його роботи майже в сім років. Позивач пояснив, що на фабриці, на яку його було переведено, виникла пожежа, внаслідок якої знищені всі бухгалтерські документи, в тому числі книги наказів та книги з нарахування заробітної плати. Однак він зазначив, що факт його роботи у цей період можуть підтвердити його співробітники.

З урахуванням зазначеного, позивач просив встановити цей період його роботи для зарахування до страхового стажу та перерахунку пенсії за віком.

Читайте також: Верховний Суд визначив, коли роботодавець не може відсторонити працівника від роботи

Місцевий суд позовні вимоги задовольнив, виходячи з доведеності та обґрунтованості вимог заявника. Також суд першої інстанції врахував, що позасудовим способом неможливо встановити такі факти, що мають юридичне значення, а первинні документи, які б їх підтверджували, не збереглися.

Однак апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, а провадження у цій справі закрив. Суд вказав, що встановлення факту наявності трудового стажу відповідно до Порядку підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів, здійснюється органами Пенсійного фонду України, а не у судовому порядку.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодився із висновком апеляційного суду.

Відповідну постанову у справі № 347/576/18 ВС прийняв 10.06.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Відповідно до пункту 3 Порядку, за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

У судовому порядку встановлюється лише факт приналежності документа, що підтверджує трудовий стаж, якщо ім'я, по батькові та прізвище, які зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові або прізвищем особи за паспортом або свідоцтвом про народження.

ВС вказав, що встановлення факту наявності трудового стажу для призначення пенсії здійснюється органами Пенсійного фонду України під час прийняття рішення про призначення пенсії, а рішення вказаного органу щодо її призначення підлягає оскарженню у встановленому законом порядку.

Заяви про встановлення фактів трудового стажу не можуть розглядатися у порядку цивільного судочинства. Відмова відповідного органу у встановленні таких фактів може бути оскаржена заінтересованою особою до адміністративного суду.

З урахуванням наведеного питання встановлення факту наявності трудового стажу не підлягає судовому розгляду, а повинне вирішуватись у позасудовому порядку відповідно до встановленої законодавством процедури.

Читайте також:

Верховний Суд роз'яснив порядок звільнення працівника у зв'язку зі скороченням штату

ЄСПЛ вказав, які межі перегляду рішень Верховним Судом

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини