Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС України надає роз’яснення щодо розрахунку податку на прибуток постійними представництвами

Реклама

23 травня 2020 року набув чинності Закон України від 16.01.2020 р № 466-IX (раніше - Законопроект №1210). Разом з іншими податковими новелами суттєвих змін зазнали норми Податкового кодексу України щодо оподаткування прибутків нерезидентів, які провадять свою діяльність на території України через постійне представництво (далі - ПП).

Згідно нових правил, прибуток ПП оподатковується в загальному порядку (як і для усіх інших платників податку на прибуток підприємств), при цьому обсяг оподатковуваного прибутку має розраховуватись відповідно до принципу «витягнутої руки» за правилами ст.39 ПКУ. Враховуючи наближення звітного періоду за перше півріччя 2020 року, ці зміни викликають багато запитань у бухгалтерів та керівників ПП.

Читайте також: ТОП-15 важливих податкових змін Закону № 466

01.07.2020 р. ДПС України в індивідуальній податковій консультації № 2626/6/99-00-05-05-02-06/ІПК (далі - ІПК) надала важливі роз'яснення з окремих питань оподаткування постійного представництва нерезидента.

Ключові моменти із роз'яснення податківців:

1. Яким чином ПП має визначати обсяг оподатковуваного прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки»?

З метою дотримання вимог пп. 141.4.7 п. 141.4 ст. 141 ПКУ постійне представництво має зробити наступні кроки:

- визначити об'єкт оподаткування податком на прибуток ПП, розрахований на підставі фінансового результату до оподаткування згідно фінансової звітності ПП із застосуванням визначених розділом ІІІ ПКУ відповідних коригувань;

- розрахувати обсяг прибутку, який би отримало незалежне підприємство, що здійснює таку саму або аналогічну діяльність у таких самих або аналогічних умовах, і яке діє в повній незалежності від нерезидента, використовуючи положення статті 39 ПКУ.

2. Як розраховувати обсяг прибутку ПП відповідно до положень статті 39 ПКУ?

Розрахунок обсягу оподатковуваного прибутку ПП передбачає, зокрема такі дії:

- проведення функціонального аналізу діяльності нерезидента через його ПП в Україні;

- визначення характеру взаємовідносин між ПП, нерезидентом та контрагентами ПП та/або нерезидента;

- вибір найбільш доцільного методу трансфертного ціноутворення;

- пошук зіставних операцій або незалежних юридичних осіб, які здійснюють зіставну діяльність відповідно до функціонального профілю ПП;

- розрахунок діапазону цін (рентабельності) відповідно до даних відібраних зіставних операцій або незалежних юридичних осіб.

3. Яким чином ПП має обґрунтовувати дотримання ним принципу «витягнутої руки»?

ПП, яке здійснювало протягом звітного року контрольовані операції відповідно до ст.39 ПКУ, наводить відповідне обґрунтування у документації з трансфертного ціноутворення за відповідний звітний рік.

Для ПП, які протягом звітного року не здійснювали контрольовані операції, ПКУ прямо не визначено вимоги щодо форми, структури та змісту обґрунтування дотримання ними вимог пп. 141.4.7 п. 141.4 ст. 141 ПКУ. Разом з цим, враховуючи, що розрахунок обсягу оподатковуваного прибутку ПП має проводитись відповідно до положень ст. 39 Кодексу, таке обґрунтування податківці рекомендують здійснювати з урахуванням вимог пп. 39.4.6 п. 39.4 ст.39 Кодексу, тобто, як ми розуміємо, у максимально наближеній формі до структури документації з трансфертного ціноутворення.

4. ПП раніше визначало прибуток шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7. Яку декларацію подавати за 1 півріччя 2020 року? Чи потрібно подавати уточнену звітність за 1 квартал 2020 року?

Починаючи зі звітного періоду - перше півріччя 2020 року, ПП мають застосовувати нові правила визначення оподатковуваного прибутку та подавати Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.10.2015 № 897.

У випадку, якщо за підсумками І кварталу 2020 р. ПП визначало оподатковуваний прибуток шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7, таке представництво не зобов'язано подавати уточнену звітність за І квартал 2020 р.

Узагальнюючи роз'яснення податківців можна зробити такі висновки:

· усі ПП за І півріччя 2020 року мають подати виключно стандартну Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств. Розрахунок податку на прибуток нерезидентів, затверджені наказом Мінфіну № 544 від 13.06.2016, більше не застосовується;

· ПП мають дотримуватись методології та процедури ст.39 ПКУ щодо розрахунку прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки» незалежно від того, чи підпадає їх діяльність (враховуючи обсяг господарських операцій із нерезидентом) під контроль трансфертного ціноутворення;

· обґрунтування того, що обсяг прибутку ПП визначений та розрахований відповідно до вимог пп. 141.4.7 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, має бути наведено у документації з трансфертного ціноутворення, підготовленої відповідно п. 39.4.6 п. 39.4 ст.39 ПКУ.

Водночас на даний час залишається без відповіді питання проведення коригувань податкових зобов'язань, пов'язаних із застосуванням принципу «витягнутої руки, та їх відображення у податковій декларації для ПП, які не здійснюють контрольовані операції. Нагадаємо, що для ПП, обсяг господарських операцій яких із «своїм» нерезидентом складає 10 млн. грн та більше, та які визнаються контрольованими відповідно ст.39 ПКУ, таке коригування передбачене в рядках 3.1.3 ТЦ и 3.1.4 ТЦ Додатка РІ до декларації.

Отже, варто очікувати подальших роз'яснень контролюючого органу.

Микола Мішин, керівник групи ТЦ KPMG в Україні

Обов'язково ознайомтесь із цікавою аналітикою:

Все що потрібно знати про контрольовані іноземні компанії (КІК) відповідно до Закону України № 466-IX від 16 січня 2020 року

Закон №466 та правила КіК - чи насправді все так погано?

Ознайомлюватись із податковими змінами можна у новому модулі ІПС "ПОДАТКИ-2020". Замовити тестовий до ІПС можна за посиланням.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини