Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яких вимог має дотримуватись адвокат, висловлюючись у соцмережах: ВС

Реклама

Суть справи: позивачка (адвокат) звернулась до суду з позовом про скасування рішення обласної Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про порушення стосовно неї дисциплінарної справи.

Позов обґрунтовано тим, що під час опублікування повідомлення у Вайбер-групі "Любимый 6-А класс" позивачка діяла як мати своєї дитини та в жодному разі не як адвокат.

Стверджує, що її єдине смс-повідомлення у закритій батьківській Вайбер-групі "6-А класс" до іншої особи є ніщо іншим як емоційною відповіддю на систематичні провокаційні та образливі смс-повідомлення до позивача як до особи. Також вона вказала, що Вайбер-група "Любимый 6-А класс" є додатком до спілкування та не є соціальною мережею.

Місцевий та апеляційний суди у позові відмовили.

Суди виходили з того, що оскаржуване рішення про порушення дисциплінарної справи прийнято на підставі та в межах закону.

Колегія суддів Адміністративного суду ВС залишила рішення судів попередніх інстанцій без змін.

Відповідну постанову у справі № 815/1830/18 ВС прийняв 24.06.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Читайте також: Вбивство при проникненні в житло не перевищує межі необхідної оборони: ВС

Суди з'ясували, що підставою для оскаржуваного рішення слугувала скарга іншої особи, у якій зазначено, що позивачка, використовуючи Вайбер-групу "6-а класс", викладає висловлювання, які носять образливий та агресивний характер, а інколи відверті погрози розправи завдяки своїм зв'язкам у кримінальному колі.

За змістом статті 57 Правил адвокатської етики, адвокат під час спілкування в мережі Інтернет може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету адвокатів та адвокатури в цілому.

При цьому Правила адвокатської етики поширюються не тільки на всі види адвокатської діяльності, але і на іншу діяльність (дії) адвоката, в тому числі і соціально-публічну діяльність адвоката.

Читайте також:

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не реєструється як самозайнята особа

Відомості з ЄРДР можна отримати на адвокатський запит: рішення ВП ВС

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360:АДВОКАТ - комплексне рішення, що поєднує головні інструменти в єдиному робочому просторі для адвоката:

- Повна база НПА;

- Коментарі до кодексів;

- 85 млн судових рішень;

- подібні справи;

- Правові позиції Верховного Суду;

- 6,5 млн досьє компаній і ФОП.

Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини