Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ перевірить конституційність деяких положень Закону про Нацполіцію

Реклама

2 липня Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у формі письмового провадження розгляне справу за конституційними скаргами Давимоки Олександра, Бойка Миколи, Крюка Володимира та Токаренка Віталія щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень п. 4 ч. 1 ст. 97 Закону України «Про Національну поліцію» від 2 липня 2015 року № 580-VIII зі змінами. Повідомлення з'явилось на сайті КСУ.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 97 Закону одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті), визначення втрати працездатності поліцейського є соціальною виплатою, гарантованою допомогою з боку держави, яка призначається і виплачується особам, які за Законом мають право на її отримання, у разі «визначення поліцейському інвалідності внаслідок захворювання, поранення (контузії, травми або каліцтва), пов'язаних з проходженням ним служби в органах внутрішніх справ або поліції, протягом шести місяців після звільнення його з поліції внаслідок причин, зазначених у цьому пункті».

Автори клопотання вважають, що оспорюваними положеннями Закону конституційне право на соціальний захист поставлене в залежність від факту підстав звільнення. Таким чином держава, всупереч конституційним гарантіям соціального захисту для  всіх поліцейських, що мають право на отримання одноразової допомоги у разі встановлення інвалідності, на законодавчому рівні позбавила права поліцейських у тих випадках, коли вони звільненні зі служби з інших підстав.

На думку заявників, оспорюване положення Закону є дискримінаційним, оскільки поліцейські, яким визначено інвалідність внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням служби в поліції, після закінчення шестимісячного строку з моменту їх звільнення, позбавлені права на отримання одноразової грошової допомоги.

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів. Замовляйте доступ зі знижкою 30%.

Читайте також:

З'явився текст рішення КСУ про неконституційність ліквідації Верховного Суду України

КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського

Верховний Суд просить КСУ перевірити конституційність карантинних обмежень

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини