Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд прийняв рішення щодо видів послуг адвоката, які відносяться до правової допомоги

Реклама

Суть справи: відповідач у справі оскаржив рішення місцевого суду, але апеляційний суд залишив апеляційну скаргу без задоволення.

Позивачі у цій справі подали до апеляційного суду заяву про ухвалення додаткового рішення у справі.

Заява мотивована тим, що при ухваленні судового рішення у справі не було вирішено питання щодо стягнення витрат на правову допомогу, про які вони зазначили у своєму відзиві на апеляційну скаргу у розмірі 4 000 грн.

Ухвалою апеляційного суду відмовлено у задоволенні такої заяви. Таке рішення мотивоване тим, що позивачі не подавали апеляційну скаргу про те, що вони не погоджувались з відмовою у відшкодуванні витрат на правову допомогу, і така скарга судом апеляційної інстанції не розглядалася.

Позивачі подали касаційну скаргу, вказавши, що постанова апеляційного суду не містить розподілу судових витрат на професійну правничу допомогу, які були понесені ними за підготовку адвокатом відзиву на апеляційну скаргу, заяву не було розглянуто по суті.

Разом із відзивом на апеляційну скаргу позивачами було надано заяву про розподіл судових витрат та документи, що підтверджують понесені витрати:

- детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом за договором про надання правничої допомоги;

- копія договору про надання правничої допомоги;

- копія акта приймання-передачі наданих послуг договору про надання правничої допомоги;

- копії квитанції до прибуткового касового ордера.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із такими доводами позивачів.

Відповідну постанову у справі № 644/5503/17 ВС прийняв 01.04.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Верховний Суд зазначив, що додаткове рішення може бути ухвалено судом лише після прийняття рішення по суті спору та за наявності перелічених у ч. 1 ст. 270 ЦПК підстав.

Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв'язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Згідно підпункту в) пункту 4 частини першої ст. 382 ЦПК  у резолютивній частині постанови суду апеляційної інстанції зазначається, зокрема розподіл судових витрат, понесених у зв'язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції.

ВС прийняв рішення про скасування оскаржуваної ухвали суду і направив справу для розгляду до апеляційного суду.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Читайте також:

Відомості з ЄРДР можна отримати на адвокатський запит: рішення ВП ВС

Як довести вступ у володіння чи управління спадковим майном: роз'яснення ВС

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Виключно адвокати і прокурори можуть представляти держоргани в судах: ВС

Верховний Суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини