Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колізії законодавства щодо статутів планують усунути

Реклама

Своєрідною революцією у правовому регулюванні бізнесу стало набрання чинності 17 червня 2018 року Законом України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» (надалі - Закон).

Відтоді, чи не найпопулярнішою юридичною послугою стало приведення статутів у відповідність до нового законодавства, адже для товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю (надалі - ТОВ та ТДВ) був встановлений перехідний період в один рік для внесення відповідних змін у свої установчі документи.

Проте, на практиці не обійшлося без суперечностей між положеннями нового закону та діючого на той час законодавства. Мова йде, зокрема, про обов'язкові вимоги до статутів, визначені в Законі та в Господарському кодексі України.

18 травня 2020 року, зі спливом майже двох років після набрання Законом чинності, у Верховній Раді зареєстрований проект Закону «Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо усунення правових колізій у вимогах до статуту товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю» № 3497, який має на меті узгодити існуючі суперечності.

Обов'язкові «атрибути» статуту за Законом

Переслідуючи мету спрощення життя найпоширенішій в Україні формі бізнесу, Законом значно скорочувався перелік обов'язкових даних, що повинні міститися в статуті ТОВ або ТДВ. Такий перелік складається лише з трьох пунктів:

1) відомості про повне та скорочене (за наявності) найменування товариства;

2) відомості про органи управління, їх компетенцію, порядок прийняття ними рішень;

3) відомості про порядок вступу до товариства та виходу з нього.

Безумовно, суб'єктів господарювання порадували ті факти, що відтепер при зміні місцезнаходження товариства чи даних щодо його учасників не обов'язково проходити процедуру внесення змін до установчих документів та реєстрацію нової редакції статуту, що потребувало додаткових часових та матеріальних затрат.

Оскільки тривалий час діяльність ТОВ та ТДВ регулювалася іншими нормами цивільного та господарського законодавства, Законом було внесено зміни і у відповідні акти, в тому числі і в Господарський кодекс України.

Незважаючи на це, колізій у законодавстві оминути не вдалося, адже декілька важливих норм Господарського кодексу України щодо статутів ТОВ і ТДВ залишилися без змін.

Вимоги до статуту за Господарським кодексом

Так, в Господарському кодексі залишилися чинними положення, які зобов'язували ТОВ і ТДВ передбачати в статутах, окрім вказаних в Законі, додатково такі відомості:

- мета і предмет господарської діяльності товариства;

- розмір і порядок утворення статутного капіталу та інших фондів, розподілу прибутків та збитків;

- умови реорганізації та ліквідації;

- склад засновників та учасників, розмір часток кожного з них, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів.

Як бачимо, такий перелік є значно ширшим, а тому актуальним залишалося питання: чи потрібно ТОВ та ТДВ включати в статут інформацію, визначену Господарським кодексом, адже положення не змінювалися та продовжують діяти?

Практичний аспект

Частіше за все, реєстратори та нотаріуси, керуючись листом Міністерства юстиції України від 07.06.2018 №6623/8.4.3/32-18, який був виданий у зв'язку з численними запитами суб'єктів бізнесу після прийняття Закону, надавали привілеї новим нормам та проводили реєстрацію статутів, наприклад, без відомостей про склад та розмір часток учасників.

Проте, абсолютно правомірними видаються і дії деяких з суб'єктів реєстрації, які на підставі відсутності у статуті «передбачених законодавством відомостей» відмовляли в реєстрації змін.

При цьому, положення Господарського кодексу, так як і положення Закону, є спеціальними щодо діяльності ТОВ та ТДВ.

Окрім того, формулювання положень Закону на даний момент прямо не забороняє іншим актам встановлювати додаткові вимоги до змісту статутів ТОВ та ТВД.

Як наслідок, використовуючи цю колізію, недобросовісні учасники можуть звернутися до суду з вимогою визнати статут недійсним, адже в ньому відсутні всі відомості, які згідно з законодавством повинні там міститися. А в цьому випадку, відсутні будь-які гарантії того, що суд надасть перевагу листу-роз'ясненню Міністерства юстиції поряд з імперативними нормами Господарського кодексу України.

Чи усуне прийняття законопроекту № 3497 суперечності?

Виключення положень про те, що розмір часток учасників визначається статутом, а також внесення в Господарський кодекс норми, якою безальтернативно пропонується встановити, що перелік відомостей, що повинні міститись у статуті ТОВ і ТДВ, визначається виключно Законом, беззаперечно усуне існуючі на даний час суперечності.

Хоча риторичним залишається питання: чому можливі колізії не були виявлені під час прийняття Закону, а суперечності пропонують узгодити лише зараз, коли більшість ТОВ та ТДВ вже внесли зміни у свої статути?

Як поводитись бізнесу?

Насправді, прийняття законопроекту № 3497 не повинне викликати жодної паніки, адже він лише додає правової визначеності та однакового розуміння положень законодавства, що регулює діяльність підприємств.

Так як більшість ТОВ і ТДВ, сумлінно виконуючи положення Закону, за ці два роки вже встигли привести свої статути у відповідність до нового законодавства, їх умовно можна поділити на дві групи:

1) тих, які зазначали в статуті в обов'язковому порядку лише відомості, передбачені Законом;

2) тих, які додатково передбачили обов'язкову за Господарським кодексом інформацію.

У першому випадку, прийняття законопроекту № 3497 лише додатково підтвердить, що ваш статут повністю відповідає вимогам законодавства, а тому жодних негативних санкцій очікувати не варто.

У другому ж випадку, такі статути також абсолютно відповідають законодавству, проте містять ще й додаткову необов'язкову інформацію. За бажанням, таким суб'єктам після прийняття законопроекту № 3497 можна абсолютно правомірно внести зміни в статут та виключити усі необов'язкові дані, що в майбутньому значно скоротить кількість випадки, при яких потрібно буде проводити загальні збори та реєструвати зміни в статут.

Адвокат АО «Matviyiv & Partners»

Софія Кикіш

Вам також може бути цікаво: з 1 червня діятимуть нові форми заяв у сфері держреєстрації юросіб і ФОП

Нагадаємо, усі форми, готові до заповнення та подання, можна знайти в модулі "Форми та бланки" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Читайте також:

Безоплатна земельна ділянка - міф чи реальність?

Процедура реєстрації прав на нерухомість в Україні

Хочете першими отримувати оповіщення про прийняття законів? Налаштуйте віджет «Smart-сигнали» в екосистемах LIGA360. Щоб отримати тестовий доступ - переходьте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини