Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють спрощені погоджувальні процедури у сфері ліцензування банків

Реклама

Нацбанк спростив підходи до моніторингу фінансового стану юросіб і майнового стану фізосіб - власників істотної участі в банку.

Також НБУ уточнив порядок погодження керівників банків та інформування про відкриття відокремленого підрозділу.

Відповідна постанова Правління НБУ від 25 травня 2020 року № 66 "Про затвердження змін до Положення про ліцензування банків" набрала чинності 27 травня.

З повним текстом постанови зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Оцінка фінансового стану юридичних осіб і майнового стану фізичних осіб - власників істотної участі в банку

Нацбанк зменшив обсяг інформації, яку має щорічно надавати власник істотної участі. Відтепер для задовільного фінансового/майнового стану визначено такі критерії:

- для юридичних осіб - відсутність ознак незадовільного фінансового стану;

- для фізичних осіб - платоспроможність (відповідно до оновлених підходів до оцінки).

Власник істотної участі щорічно до 1 лютого подаватиме письмове запевнення про відсутність підстав для погіршення майнового стану/ознак незадовільного фінансового стану, які мають відповідати вимогам, передбаченим Положенням про ліцензування банків (далі - Положення).

Отже, у 2020 році власники істотної участі в банках не подаватимуть передбачені Положенням документи в межах їх щорічної оцінки фінансового/майнового стану.

Нацбанк також розробив форми документів для розрахунку розміру власних коштів та аналізу фінансового стану юрособи, що проводяться аудитором або консультантом. Відповідні форми документів буде розміщено на веб-сайті НБУ.

Також оновлено додатки до Положення та пояснення до них.

Крім того, регулятор оновив методику оцінки фінансового/майнового стану власників істотної участі

Вимоги до керівника банку та керівника підрозділу внутрішнього аудиту банку

НБУ також уточнив порядок погодження керівників банку та керівника підрозділу внутрішнього аудиту.

Якщо раніше регулятор вже погоджував кандидатуру керівника банку / керівника підрозділу внутрішнього аудиту на рівнозначні посади в тому ж або іншому банку і з дати успішного складання тесту минуло не більше одного року, то тестування може не здійснюватися.

Якщо кандидату було відмовлено в погодженні на посаду керівника банку / керівника підрозділу внутрішнього аудиту за результатами проведеного тестування, повторне призначення на посаду в цьому або іншому банку є можливим не раніше ніж через шість місяців.

Відкриття відокремленого підрозділу банку

НБУ також уточнив порядок інформування банком щодо відкриття відокремленого підрозділу та скоротив перелік необхідних для цього документів. Відтепер банкам не потрібно подавати регулятору економічне обґрунтування відкриття відокремленого підрозділу.

Перевірити банк, з яким ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Читайте також:

Банківський рахунок можна буде відкрити онлайн

Банки контролюватимуть грошові перекази по-новому

Правила оформлення нових форм заяв, що подаються для держреєстрації: роз'яснення Мін'юсту

З 1 червня діятимуть нові форми заяв у сфері держреєстрації юросіб і ФОП

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини