Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Wild wild west, або Що стало причиною рейдерських атак

Реклама

Ще на початку 2020 року від представників держави прозвучали численні заяви про те, що ера рейдерства залишилась позаду. Сьогодні ж від бізнесу звучить дедалі більше заяв про активізацію рейдерських атак. У 2020 році до Офісу протидії рейдерства при Міністерстві юстиції України надійшло понад тисячу скарг на дії реєстраторів, причому приблизно 300 з оскаржуваних дій були вчинені вже цього року. Проте змінами в реєстрах рейдери не обмежуються.  

 Хто опинився під прицілом у рейдерів, які схеми вони використовують і як від них захиститися? Щоб з'ясувати це, компанія ЛІГА:ЗАКОН провела онлайн-діалог «Карантинне рейдерство». Учасники круглого столу - представники держави та громадських об'єднань відповіли на численні запитання від бізнесу щодо цієї проблеми. Ми зібрали основні тези за результатами заходу.  

АПК під прицілом 

«Фактично весь вал рейдерства спрямовується на агропідприємства та лише десята частина всіх звернень - на промислові компанії», - зазначив Андрій Семидідько, керівник і засновник Антирейдерського союзу підприємців України. Одна з причин активності рейдерів - відкриття ринку землі. «Ще наприкінці 2019 року ми відчували певну «нервовість» у секторі АПК, яка стосувалась очікуваного запуску ринку землі та пов'язаних із цим юридичних невирішених питань», - зауважила Ольга Трофімцева, експерт з агропромислової галузі, громадський діяч, екс-міністр аграрної політики і продовольства України. За її словами, багато випадків рейдерства пов'язані з неповнотою відомостей держгеокадастру на земельні ділянки, реєстрація яких відбулася до 1 січня 2013 р. Проте учасники круглого столу описують й інші схеми, поширені в АПК: 

1. Захоплення ділянок і збір із них чужого врожаю або здійснення власного посіву. Сільгосппідприємства та підприємці-фермери опиняються в ситуації, коли на їхнє поле заходить група й під контролем силових груп здійснюють сільгоспроботи - посів не на своїй землі. Коли у власності 200-300 гектарів землі - вчасно помітити та зупинити такі дії доволі складно.   

2. Заволодіння податковим кредитом або правом на відшкодування ПДВ. Звертаються люди, які брали кредити в банках під майнову заставу, і заявляють, що банки фактично продають заборгованості та борг своїх кредиторів компаніям, які перетворюють право вимоги на право власності через реєстраторів. Кількість таких звернень збільшується.  

3. Захоплення приміщень силовим методом і ведення переговорів.  

Боротьба за держвласність  

Проблема рейдерства не оминула державний сектор. «Щодо держмайна використовуються ті ж стандартні схеми рейдерства - судові позови, ухвали, заборони внесення змін до реєстрів. Найчастіше такими способами звільнений менеджмент держкомпаній бореться за свої робочі місця. Протидія таким ухвалам займає місяць-два, протягом яких власник фактично не контролює компанію, - повідомив Сергій Ігнатовський, заступник Голови Фонду держмайна. - Хочу зазначити, що в нас і законодавство, і суспільство ідеалізують ЄДР. З одного боку, це правильно, а з іншого - не дає змоги акціонеру ефективно управляти компанією навіть за наявності всіх рішень і документів, коли реєстр заблокований. Способи блокування реєстрів відомі й активно використовуються. Із цього приводу ми зараз формулюємо свої запити щодо законодавчих змін, які могли б цю ситуацію врегулювати». 

 Що з оскарженням? 

Одна з причин такої активності рейдерів - зволікання з розглядом скарг на дії реєстраторів. Окремі скарги було подано ще наприкінці 2019 року, і лише у квітні їх підписав Міністр. «Терміни розгляду все ще залишаються проблемою, і Міністерство юстиції над цим працює, - зазначила Ольга Оніщук, заступник Міністра юстиції України з питань держреєстрації. - З бізнесом ми завжди вкладаємось у строки; щодо нерухомості - результати розгляду затягуються через великий дефіцит кадрів у Міністерстві юстиції. На початку року ми ініціювали розширення штату безпосередньо для розгляду таких скарг, проте через карантин не змогли завершити проведення конкурсів. Зараз розглядаємо можливість найняти їх за контрактом, після цього зможемо в межах 45 днів, як це передбачено законом, видавати всі відповідні рішення». 

Які законодавчі рішення для захисту від рейдерів обговорюються? 

«Зараз мають проводитись активні регуляторні напрацювання щодо підготовки до відкриття ринку землі. Об'єднання реєстрів, включно з держгеокадастром та іншими реєстрами майнових прав, - один зі шляхів хоча б часткового вирішення проблеми рейдерства у сфері АПК», - зазначила пані Трофімцева. За її словами, Антирейдерський закон не захищає відомості, що містяться в Держреєстрі юридичних та фізичних осіб, але саме цей реєстр відіграє ключову роль у питаннях майнових прав і рейдерства.   

«Україна залишилася майже єдиною державою у світі, де оцінка землі й оцінка нерухомості відбувається окремо, хоча насправді вони мають бути єдиним продуктом і єдиним товаром. Ми розробили законопроект, який найближчим часом плануємо подати до Верховної Ради та який буде об'єднувати ці два поняття. Ми думаємо, це полегшить життя підприємців. Такі реформи дуже важливі», - зазначив пан Ігнатовський. 

«У Кримінальному кодексі передбачено всі статті щодо запобігання рейдерським діям. Воно передбачає відповідальність за шахрайство, підробку документів, організацію злочинних груп, організацію неправосудного рішення судді тощо. Проте за 15 років, які я займаюся цією проблемою, ніхто на моїй пам'яті з організаторів, виконавців рейдерської схеми чи верхнього рівня юридичної групи не отримав кримінального покарання. Як правило, уже за декілька місяців після затримання всі дійові особи виходять. Якби була політична воля, рейдерство було б миттєво припинено», - уважає Андрій Семидідько.  

Як захиститися самому? 

За словами Ольги Оніщук, найчастіше скарги на рейдерські дії надходять від тих власників, які самі не потурбувалися про власний захист і «по суті, відчинили свої двері для рейдерів». «Звертаю увагу передусім власників аграрних великих і невеликих підприємств: примушуйте свою юридичну службу працювати на ваш захист не після, а до того, як почалися проблеми. Ми бачили навіть невеликі компанії, які настільки грамотно будували превентивні заходи в документації, що в них таких захоплень немає та не може бути», - наголосила пані Оніщук. 

«Підприємцю необхідно заздалегідь подбати про всі документи, що підтверджують право власності. Зверніть увагу, що в усієї власності є одна спільна «родова травма» - процес переходу з держвласності у приватну; це стосується квартир, приміщень, землі тощо. Якщо ви стали об'єктом атаки - будьте активними, публічними, об'єднуйтеся з підприємцями, що опинилися в такій самій ситуації. І всі ситуації вирішуйте винятково у правовому полі, не намагаючись відкупитись грошима», - зазначив пан Семидідько.  

Керівник офісу МДО "Антирейдерська коаліція" ВРУ Віталій Черепаха додав: 

«Я чітко усвідомлюю, що на старті цієї земельної реформи тут буде wild wild west. Поки перерозподіл земель не відбудеться - спокою на цьому ринку в цій правовій площині не буде. Тому потрібно створювати свою систему захисту. 

Служба безпеки - це не обов'язково той боєць, який стоїть на дверях. Ним може бути, наприклад, SMS-Маяк, який спрацює як тривожна кнопка. Але за цим сигналом має йти миттєва та правильна реакція, яка може стосуватися різних галузей права - адміністративного, корпоративного та навіть кримінального. Зверніть увагу, що обирати треба відповідний спосіб захисту своїх прав. Це не завжди Мін'юст - багато ситуацій мають вирішувати правоохоронні органи». 

Олександр Попов, керівник порталу ЮРЛІГА та продукту Liga:BOOK: 

«Незважаючи на значні зусилля влади щодо боротьби з рейдерством, подолати його остаточно все ще не вдається. Березень - квітень 2020 року стали менш спокійними, ніж попередні місяці. З одного боку, запровадження карантину було сприйнято рейдерами як можливість перевірити на міцність реєстраційну систему та системи фізичного захисту бізнесу, що й спричинило збільшення числа атак. 

З іншого - відкриття невдовзі ринку землі викликає побоювання, що саме земля стане одним із найпривабливіших для рейдерів об'єктів і кількість спроб незаконного заволодіння земельними ділянками значно зросте. 

Саме тому компанія ЛІГА:ЗАКОН вирішила провести низку заходів, присвячених обговоренню проблематики рейдерства в умовах карантину та методам боротьби з ним. Під час першого круглого столу з допомогою його учасників вдалося окреслити основні виклики, що стоять зараз перед власниками активів, і визначити основні способи протидії зловмисникам. Надалі під час інших заходів марафону ми будемо докладніше висвітлювати способи та заходи, спрямовані на протидію найбільш поширеним різновидам рейдерських атак». 

Ознайомтесь із важливою аналітикою:

Цивільний позов у кримінальному провадженні. Проблематика та практика застосування

Строковий трудовий договір: нова ідея гнучкості на період карантину?

Судочинство під час карантину: судова практика з процесуальних питань

Захистити своє майно від дій чорних реєстраторів вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Нові виклики - нові можливості. Екосистема хмарних рішень LIGA360 повідомить про зміни в розкладі судових засідань, дозволить моніторити рішення конкретного суду чи навіть судді, сигналізуватиме про зміни в реєстрах щодо постачальників та партнерів. Час замовити тестовий доступ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини