Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС висловився стосовно визначення способу участі у вихованні дитини одного із батьків

Реклама

Суть справи: позивачка звернулась до суду із позовом до батька своєї дитини про визначення способу участі у вихованні дитини того з батьків, хто проживає окремо від неї. Позов мотивовано тим, що протягом тривалого часу у них з відповідачем триває спір щодо способу його участі у вихованні дочки, а саме періодичності та місця їх побачень, оскільки відповідач часто та у не зручний для її сім'ї час відвідує дочку.

Місцевий суд частково задовольнив позовні вимоги, визначивши порядок періодичних побачень батька з дитиною.

Однак апеляційний суд відмовив у задоволенні позову, Рішення мотивоване тим, що спосіб захисту прав позивачки не можна визнати законним, оскільки вона проживає з дитиною, а до суду з таким позовом може звернутися той із батьків, хто не проживає з дитиною.

Колегія суддів Цивільного суду ВС скасувала рішення апеляційного суду, виключивши з резолютивної частини рішення місцевого суду абзац про зобов'язання позивачки завчасно попереджати про можливість і причини зміни у визначеному порядку зустрічей. Верховний Суд вказав, що стосовно цього абзацу суд першої інстанції вийшов за межі позовних вимог, оскільки таких зустрічних вимог у цій справі заявлено не було.

Відповідну постанову у справі № 165/2839/17 ВС прийняв 1 квітня 2020. Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Відповідно до частини другої ст. 159 Сімейного кодексу суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

Читайте також: Як довести вступ у володіння чи управління спадковим майном: роз'яснення ВС

Верховний Суд зазначив що будь-хто із батьків може звернутися до органу опіки та піклування для визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.

У разі наявності спору про способи участі одного з батьків у вихованні дитини, зокрема, якщо орган опіки та піклування не визначив способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею, не виключається вирішення такого спору в судовому порядку незалежно від того, хто з батьків звертається з позовом (той, хто проживає з дитиною, чи той, хто проживає окремо) і визначення способу участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї, що є ефективним способом захисту та не суперечить закону.

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Тримайте все під контролем юридичного департаменту з новим рішенням LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини