Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обшук в умовах карантину: чи можуть прийти в офіс, поки всі вдома

Реклама

Після запровадження карантину та надзвичайної ситуації в Україні більшість працівників перейшли на віддалений режим роботи. Однак органи правопорядку працюють в посиленому режимі і не обмежуються складанням адміністративних протоколів за недотримання умов карантину, оскільки, в основному, це привілеї Департаменту патрульної поліції. Окрім патрульної поліції існує безліч структур, які продовжують здійснювати свою повсякденну діяльність. До прикладу, якщо сьогодні завітати до Вищого антикорупційного суду, то можна побачити картину, як детективи НАБУ, ще з більш страхітливим виглядом у масках, подають клопотання про проведення слідчих дій. Що ж це все означає для бізнесу та працівників?

Читайте також: Порушення правил карантину: як у Києві складають адмінпротоколи

Перш за все, офіси залишились без працівників і адміністративного персоналу. Єдина людина, яка стоїть між офісом та правоохоронцями - це охоронець на першому поверсі. Тому звична картина, коли працівники можуть якийсь папірець з'їсти, якийсь сховати чи бігати по офісу з криками про швидку допомогу, неможлива (хоча ми ніколи не радимо своїм клієнтам так поводитись).

Слідчі мають право безперешкодно розпочати проводити обшук за відсутності осіб володільців майна (ст. 236 КПК). У такій ситуації навіть нікому ні зустрічати правоохоронців, ні контролювати хід обшуку. Між слідчим, документами та технікою немає ніяких перешкод. Виходом з такої ситуації є забезпечення присутності хоча б одного працівника, який зможе зачинити двері або іншим способом стримувати початок обшуку, допоки на місце не прибуде адвокат.

Проте напруга та ризики тільки наростають. Оскільки всі працюють дистанційно - з дому, відповідно там і є робоче місце працівника. Зважаючи на це, при отриманні ухвали про обшук, правоохоронцям стало легше доводити суду, що документи та речі, які мають значення для кримінального провадження, заходяться у місці проживання особи. Оскільки, фактично, домівка і стала місцем роботи. Отже, карантинні умови надали можливість правоохоронцям тиснути не тільки на бізнес, а ще й на всіх працівників підприємства.

Як свідчить досвід, зупинити обшук не вдасться. Проте не слід забувати, що в умовах пандемії у власника з'явились законні підстави вимагати, щоб слідчі дотримувались правил медичного захисту. Окрім цього, не зайвим буде вимагати вимірювати температуру у всіх присутніх на обшуку, в тому числі і понятих. Окрім цього, можна повідомити і про те, що ви перебуваєте на самоізоляції. Робити вказані дії необхідно обов'язково під відеозапис та вносити свої прохання у протокол обшуку. Обшук всі описані дії очевидно не зупинять, проте: а) забезпечать дотримання правил медичного захисту для здоров'я власника; б) можуть створити підстави для визнання даної слідчої дії незаконною, а всіх доказів, отриманих від її проведення - недопустимими.

Олександр Горобець,

керівник проектів Практики безпеки бізнесу АО Juscutum

Читайте також: Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Компанія ЛІГА:ЗАКОН підготувала комплексні рішення АДВОКАТ (для адвоката, помічника адвоката та тих, хто працює з судовими справами); ЮРИСКОНСУЛЬТ (для inhouse юриста і адвоката, який працює у невеликій компанії), ЮРИСКОНСУЛЬТ ПРОФ (для фахівців юридичного департаменту великих компаній), ПАРТНЕР (для партнера, старшого юриста та юриста юридичних компаній). Оберіть зручне рішення саме для вас!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини