Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін хоче ввести кримінальну відповідальність за незаконний експорт протиепідемічних товарів

Реклама

За незаконний експорт товарів протиепідемічного призначення буде передбачена кримінальна відповідальність.

Відповідний законопроект заплановано подати на розгляд до Верховної Ради.

На засіданні 25 березня Уряд схвалив внесення змін до Кримінального кодексу щодо криміналізації переміщення через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення.

Кримінальний кодекс передбачено доповнити статтею 201-2 щодо переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню. Перелік товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню, визначається Кабінетом Міністрів.

Змінами передбачено встановлення штрафу від 8-ми до 20-ти тисяч НМДГ або позбавлення волі на строк до трьох років за незаконний експорт таких товарів у значних розмірах (якщо їх вартість у 200 і більше разів перевищуватиме неоподатковуваний мінімум). Актуальний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися у відповідному довіднику із модуля "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Каратимуться штрафом від 20-ти до 25-ти тисяч НМДГ або позбавленням волі від 3-х до 6-ти років особи, які вчинять порушення повторно, групи осіб за попередньою змовою, службові особи з використанням службового становища, раніше судимі за злочин, передбачений статтею 201-2.

Таке саме покарання отримають особи за переміщення товарів у великому розмірі, вартість яких у 800 і більше разів перевищує НМДГ.

"Це необхідний крок для забезпечення товарами протиепідемічного призначення внутрішнього ринку. Сподіваємося, Верховна Рада у найближчі строки підтримає нашу ініціативу", - прокоментував рішення Прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Відповіді експертів юридичного ринку на найгарячіші питання юристів щодо кризових ситуацій доступні на сторінках видання “ЮРИСТ&ЗАКОН”. Тільки практичні матеріали, що допоможуть попередити і запобігти багатьом кризовим ситуаціям, а не тільки діяти по факту процесів, що вже трапилися.

Отримайте демо-номер за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Читайте також:

Які товари протиепідемічного призначення не допускається вивозити за кордон

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини