Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вилучення документів у колишнього нотаріуса здійснюється на підставі судового рішення: ВС

Реклама

Суть справи: Управління юстиції звернулося з позовом до суду з вимогою надати доступ до речей та документів колишнього нотаріуса. Так, свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю приватного нотаріуса було анульовано, але він не передав до державного архіву документи діловодства та не знищив печатку нотаріуса, незважаючи на неоднократні вимоги з боку управління юстиції.

Суд першої інстанції відмовив у відкритті провадження, мотивуючи тим, що вилучення документів та печатки у нотаріуса здійснюється управлінням юстиції в порядку, визначеному Законом «Про нотаріат», а спори з цього приводу не підлягають вирішенню в судовому порядку. В свою чергу суд апеляційної інстанції висловив протилежну точку зору, вказуючи на те, що нотаріус віднесений до суб'єктів публічного права, а тому спір щодо вилучення у нього документів та речей підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства.

Позиція Верховного Суду відрізняється від точки зору судів нижчих інстанцій. У постанові від 20 листопада 2019 року у справі №404/6263/18 Верховний Суд, не погоджуючись з судом першої інстанції щодо неможливості вирішення спору в судовому порядку, посилається на ст. 124 Конституції, де передбачено, що юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір, а також ст. 30, де визначено, що не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. З аналізу наведених вище положень законодавства України вбачається, що національні суди повноважні надавати дозвіл на проведення огляду приміщення колишнього нотаріуса.

В зазначеній постанові Верховний Суд висловлює незгоду й з позицією апеляційного суду, зазначаючи, що спір у цій справі не пов'язаний із захистом прав, свобод чи інтересів позивача у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб`єкта владних повноважень, відповідач не здійснював відносно позивача публічно-владних управлінських функцій, а тому виключається адміністративна юрисдикційнійсть справи.

Верховний Суд наголошує, що документи нотаріального діловодства та архів приватного нотаріуса є власністю держави і держава має право у визначених Законом «Про нотаріат» випадках витребувати їх у порядку ЦК та ЦПК.

Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Нотаріуси вимагатимуть підтверджуючі документи для реєстрації нерухомості

Нотаріус не є відповідачем у справі про визнання виконавчого напису недійсним

Анульовано свідоцтва недобросовісним нотаріусам

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини