Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконавча служба не може накласти арешт на рахунки для виплати зарплати: ВС

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного Суду в постанові від 17 січня 2020 року у справі № 340/1018/19 підтвердив висновок, що міститься в судових рішеннях нижчих інстанцій, де зазначається, що виплата установою працівникам заробітної плати має пріоритет перед погашенням заборгованості іншим кредиторам підприємства.

Суть справи полягала в тому, що Пенсійний фонд просив визнати протиправними дії держвиконавця та скасувати постанову про арешт коштів боржника у зв'язку з тим, що через арештований рахунок здійснюється виплата заробітної плати та сплата податків і зборів позивача. Судом першої інстанції позов було задоволено. Апеляційну скаргу відповідача в цілому залишено без задоволення, але були внесені зміни в мотивувальну частину рішення , в іншій частині - залишено без змін.

Так, змінюючи рішення суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції виходив з того, що оскаржуваною постановою накладено арешт на кошти позивача без визначення розміру суми стягнення, що протирічить вимогам частини 3 статті 56 Закону «Про виконавче провадження». Крім того, відповідачем накладено арешт не тільки на визначений в постанові рахунок, а й на всі рахунки позивача без визначення їх номерів та банківських установ, де вони відкриті. Відповідачем в оскаржуваній постанові не зазначено обґрунтування необхідності накладенні арешту на всі рахунки боржника.

Погодившись з рішенням попередніх інстанцій, Верховний Суд вказав, що виплата установою працівникам заробітної плати має пріоритет перед погашенням заборгованості іншим кредиторам підприємства. До того ж, накладення арешту на рахунок боржника, який призначений також і для виплати заробітної плати та інших виплат працівникам боржника, унеможливлює своєчасне здійснення таких виплат, що невідворотно призводить до порушення конституційних прав громадян, які працюють на підприємстві відповідача, на оплату праці.

Також Верховним Судом було зроблено висновок, що рахунки, які передбачені для виплати заробітної плати та сплати податків, зборів і обов`язкових платежів до Держбюджету, є рахунками із спеціальним режимом, на які виконавчою службою відповідно до вимог законодавства арешт не накладається, а виокремлення таких рахунків належить до повноважень виконавчої служби.

Відповідну постанову по справі № 340/1018/19 ВС прийняв 17.01.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ у VERDICTUM можна за посиланням.

Читайте також:

В Україні відкрито доступ до Єдиного реєстру арештованого майна

Суд може звернути стягнення і на незареєстроване майно боржника: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини