Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці масово перевірятиме роботодавців до кінця 2020 року

Реклама

Уряд розпочав кампанію з виводу з тіні ринку праці. Це не тільки сплата податків, надходження до бюджету, а насамперед створення цивілізованих умов праці, гарантування працівникам дотримання їх прав і соціальних гарантій.

За словами Прем'єр-міністра Олексія Гончарука, згідно з даними Держстату майже кожен 5 українець працює неофіційно: найбільше в сільському господарстві, оптовій і роздрібній торгівлі, будівництві, транспорті та кур'єрській діяльності.

Найчастіше підприємці не реєструють свою економічну діяльність, приймають на роботу людей без оформлення трудових відносин, приховують частини відпрацьованого робочого часу та зарплати, маскують трудові відносини під виглядом інших форм, наприклад, фіктивної самозайнятості тощо.

Читайте також: змінено процедуру накладення штрафів за порушення трудового законодавства

На виконання доручення Прем'єр-міністра Держпраці вже провела перший етап заходів з виведення з тіні ринку праці. Зокрема, з 20 по 31 січня пройшла інформаційна кампанія. 600 інспекторів праці відвідали та провели роз'яснювальну роботу більше 180 тисячам роботодавців у сфері торгівлі, при цьому у більше 56 тисяч випадках до візитів долучались Пенсійний фонд, Державна податкова служба, Державна служба зайнятості, місцеве самоврядування.Читайте про це детальніше.

Результат такої інформаційної кампанії - лише за два тижні у січні цього року до ДПС надійшло 107,1 тис. повідомлень про укладення трудових договорів з 202 тис. працівниками.

Другий етап (з 10 по 21 лютого) - це інспекційна кампанія. Інспектори перевірятимуть роботодавців, що мають потенційно незадекларованих 4 і більше осіб. Для проведення такої роботи Держпраці планує збільшити кількість інспекторів. Зокрема, відповідне навчання пройдуть 1200 інспекторів, які на даний час відповідають лише за безпеку праці.

Розроблено спеціальний мобільний додаток, яким можна буде користуватися при перевірках і в якому буде повна інформація про суб'єкта господарювання. Також різні органи зможуть ефективніше обмінюватися інформацією за допомогою цього додатка.

У цілому 2020 року інформаційні та інспекційні кампанії будуть проведені в галузі сільського господарства, будівництва, транспорту та кур'єрської діяльності.

Глава Уряду також наголосив, що буде створена гаряча лінія, на яку зможуть поскаржитися ті, хто працює нелегально.

ЮРЛІГА писала, що 2 лютого 2020 року було внесено зміни до статті 265 КЗпП. Про те, які фінансові санкції встановлено за порушення законодавства про працю, читайте в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

План перевірок вашого підприємства можна знайти в зручному сервісі CONTR AGENT, замовивши тестовий доступ.

Вам може бути цікаво дізнатися, що:

Перевірки Держпраці: оновлено порядок

Коли Держпраці може не попереджати про відвідування: оприлюднені нові порядки перевірок

Що не можуть перевірити інспектори праці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини