Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192868_notarusi-vimagatimut-pdtverdzhuyuch-dokumenti-dlya-restrats-nerukhomost

1. За основу прийнято законопроект про зміни правил нотаріальної діяльності

5 лютого ВР прийняла за основу законопроект № 1220. Запропоновано внести зміни до Закону "Про нотаріат" і надати нотаріусам право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій, проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також для виконання інших наданих законом повноважень. Посвідчувальні написи також вчинятимуться при видачі дубліката документа, накладенні заборони відчуження нерухомого майна (майнових прав на нерухоме майно).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192844_vr-skasovu-podvyniy-sv-dlya-advokatv-fop

2. За основу прийнято законопроект про скасування подвійного ЄСВ для ФОПів, які одночасно провадять незалежну професійну діяльність

4 лютого прийнято за основу законопроект № 2166 щодо усунення дискримінації за колом платників ЄСВ. Єдиний внесок не сплачуватимуть взяті на облік ФОПи, які одночасно провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність), або провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192861_vr-rozshiryu-perelk-oskarzhuvanikh-rshen-v-krimnalnomu-protses

3. За основу прийнято законопроект про оскарження ухвал про тримання під вартою

4 лютого Верховна Рада прийняла за основу проект Закону № 2315. Відповідно до рішення КСУ передбачать, що в апеляційному порядку оскаржуватимуться ухвали суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну заходу на тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою, постановлених під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті. Апеляційна скарга подаватиметься безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192864_v-ukran-pochinatsya-patentna-reforma

4. За основу прийнято зміни до патентного законодавства

5 лютого за основу прийнято законопроект № 2259  щодо реформи патентного законодавства. Розширюється перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона; передбачено можливість подання заявок в електронній формі; будь-хто зможе подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід. Також ВР ухвалила за основу законопроект № 2258 щодо посилення охорони і захисту прав на торговельні марки і промислові зразки та боротьби з патентним тролінгом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192890_shtrafi-za-prodazh-piva--sigaret-dtyam-pdvishchuyut-v-7-razv

5. За основу прийнято законопроект про збільшення штрафів за порушення правил обігу алкоголю та тютюну

5 лютого Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2136 щодо ресторанного господарства. Зокрема, пропонується збільшити штрафи   за продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років:  до 10 мінімальних зарплат (47 230 грн).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192831_pravookhorontsyam-rozkriyut-bankvsku-tamnitsyu-bez-rshennya-sudu

6. Змінено порядок розкриття банківської таємниці

Нацбанк дозволив органам прокуратури, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань, Нацполіції, Національного антикорупційного бюро, Антимонопольного комітету  отримувати на письмовий запит без рішення суду доступ до інформації про операції за рахунками осіб, включаючи інформацію про контрагентів, навіть якщо їх рахунки відкриті в інших банках.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192836_oftsynim-vvazhatsya-drukovaniy-zakon-zmni-do-elektronnogo-tekstu-vnositimut-za-neobkhdnost

7. Діють нові вимоги до офіційного опублікування н/п актів

4 лютого введено в дію Закон № 469-IX щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді. Офіційним оприлюдненням вважається публікація законів та інших актів Верховної Ради лише в газеті "Голос України" та у Відомостях ВР. У разі виявлення невідповідності опублікованого закону, постанови чи іншого акта Верховної Ради оригіналу, уточнений текст акту через 10 днів публікується в газеті "Голос України", у черговому номері Відомостей ВР. За необхідності виправляється еталонний електронний текст оригіналу відповідного акта в базі даних нормативно-правової інформації "Законодавство України".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192793_dyut-zmenshen-shtrafi-dlya-robotodavtsv-porvnyalna-tablitsya

8. Діють зменшені штрафи за порушення трудового законодавства

2 лютого набув чинності Закон № 378-IX про зменшення штрафів за порушення у трудовій сфері. Ознайомитись з розмірами нових штрафів можна тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192822_1-lyutogo-derzhprats-rozpochala-perevryati-dotrimannya-trudovogo-zakonodavstva

9. Почалась інспекційна компанія Держпраці

Під час інспекційної кампанії  заплановано перевірити не менше 3 тис. роботодавців. Під час інспектування в полі зору будуть роботодавці, які мають найвищий ризик використання незадекларованої праці або ті, хто на час інформаційних заходів мали незадекларованих працівників і не оформили належним чином відносини з ними.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192798_vropeyskiy-sud-napolyaga-na-polpshenn-umov-ukranskikh-vyaznits

10. ЄСПЛ виніс пілотне рішення про неналежні умови тримання під вартою в Україні

30 січня ухвалено пілотне рішення у справі "Сукачов проти України" щодо постійної структурної проблеми поганих умов тримання осіб під вартою в Україні. ЄСПЛ одноголосно встановив порушення ст. 3 (заборона нелюдяного або такого, що принижує гідність, відношення) Європейської конвенції з прав людини через кумулятивний ефект переповненості, погане освітлення, вентиляцію і санітарні умови в камерах, в яких утримувався пан Сукачов з 2012 по 2017 рік.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини