Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європейський суд наполягає на поліпшенні умов українських в'язниць

Реклама

Європейський суд з прав людини 30 січня 2020 року прийняв важливе пілотне рішення у справі "Сукачов проти України" (скарга № 14057/17) відносно постійної структурної проблеми щодо поганих умов тримання осіб під вартою в Україні. ЄСПЛ одноголосно встановив порушення ст. 3 (заборона нелюдяного або такого, що принижує гідність, відношення) Європейської конвенції з прав людини через кумулятивний ефект переповненості, погане освітлення, вентиляцію і санітарні умови в камерах, в яких утримувався пан Сукачов з 2012 по 2017 рік.

Суд вказав, що ця ситуація вимагає врегулювання через численні подібні випадки. Так, згідно з останніми статистичними даними більше 20 тис. осіб утримувалися в слідчих ізоляторах.

ЄСПЛ зазначив, що українська влада повинна надати ефективні превентивні і компенсаційні засоби правового захисту щодо неналежних умов тримання під вартою впродовж 18 місяців після того, як це рішення стане остаточним. Також у рішенні перераховані комплексні заходи для вирішення структурної проблеми. Це восьме пілотне рішення Суда відносно умов тримання під вартою.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188455_zatrimannya - nezakonne - yakshcho - yogo - pdstavi - ne - peredbacheno - kpk

Зокрема, було висловлено припущення, що переповненість може бути зменшена шляхом частішого застосування заходів, не пов'язаних з тюремним ув'язненням, і мінімізації використання попереднього затримання. Слід заохочувати прокурорів і інших співробітників правоохоронних органів до зменшення кількості запитів на попереднє затримання і його продовження, за винятком найсерйозніших випадків, і якнайширше використовувати альтернативи.

Крім того, діючий мінімальний внутрішній стандарт (2, 5 кв. м) особистого простору на кожного ув'язненого повинен відповідати стандартам Конвенції. Слід також виділити кошти для проведення великих ремонтних робіт в існуючих місцях тримання під вартою і негайної заміни застарілих приміщень новими.

Також Суд вказав на необхідність створення незалежного органу з нагляду за місцями тримання під вартою.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав в суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Як вже писала ЮРЛІГА, ЄСПЛ отримав другий запит відносно надання консультативного висновку.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини